Europees Kampioenschap 2024 - Veiligheid bij grote evenementen

Stadions zijn multifunctionele gebouwen: fans, teams en ondersteuningsteams, media - ze hebben allemaal hun eigen kamers en ingangen nodig. Op de achtergrond zijn veel mensen aan het werk en is een uitgebreide technische infrastructuur nodig om ervoor te zorgen dat een optreden of concert soepel verloopt. Net als andere locaties voor grote evenementen stellen stadions hoge eisen aan de gebouwautomatisering.

Mijnheer Benecke, het Europees kampioenschap voetbal voor mannen van 2024 staat voor de deur. Kijkt u er al naar uit?

Zeker weten! Het wordt vast heel leuk en ik duim dat het Duitse team in ieder geval de halve finales haalt. En ik wens ons allemaal een gelukkig en probleemloos voetbalfeest.

Kunt u als expert in gebouwautomatisering en veiligheid alleen maar genieten van het voetbal bij grote evenementen zoals een Europees Kampioenschap of denkt u ook aan de gebouweigenaren die deze evenementen organiseren?

Ik bekijk eigenlijk elke openbare locatie om te zien welke leveranciers er zijn geïnstalleerd op het gebied van automatische deuren, brandveiligheid, toegankelijkheid of in het algemeen voor de gebouwautomatisering. Maar dat heeft er niets mee te maken dat ik me onveilig voel. In tegendeel: juist omdat ik er professioneel mee te maken heb, weet ik hoe hoog de standaarden wat betreft toegankelijkheid, gebouwveiligheid en brandveiligheid in Duitsland zijn en hoe serieus ze genomen worden. Ik ben gewoon benieuwd of er GEZE-oplossingen in het spel zijn en natuurlijk hoe concurrenten de vereisten implementeren.

Welke veiligheidskwesties (brandveiligheid, vluchtroutes, toegankelijkheid) spelen de grootste rol in een stadion?

Nooduitgang Tissot Arena Biel met RWA K 600

Veiligheid van gebouwen en toegankelijkheid spelen een bijzonder belangrijke rol in stadions. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

We moeten hier twee verschillende aspecten van veiligheid onderscheiden: aan de ene kant wat in het Engels safety wordt genoemd, wat heel goed vertaald kan worden als gebouwveiligheid in relatie tot persoonlijke bescherming. Aan de andere kant gaat het om security. Dit verwijst naar het soort veiligheid dat te maken heeft met crowd management, toegangscontroles, alarmsystemen, videobewaking en bewakers. Met andere woorden, alles waar ongeoorloofde of zelfs gewelddadige acties moeten worden voorkomen.

Bij GEZE zijn we voornamelijk actief op het gebied van de gebouwveiligheid: van geautomatiseerde oplossingen voor deuren en ramen, die we ook kunnen instellen voor zeer specifieke vereisten, tot oplossingen voor het garanderen van de toegankelijkheid en brandveiligheid, tot connectivity-oplossingen voor integratie in de gebouwaansturing 

Als een stadion of evenementenhal "leeg" is, is de bescherming van het gebouw vooral technisch. Hoe meer mensen er tijdens een evenement in het gebouw aanwezig zijn, hoe hoger de mate van organisatorische bescherming door stewards, beveiligingspersoneel enz. Normaal gesproken zijn het juist deze mensen die bepalen wie welke bevoegdheden en autorisaties heeft, bijvoorbeeld om in de VIP- of persruimte te verblijven. Natuurlijk speelt het gebruik van technologie hier ook een rol, maar het dient in de eerste plaats ter ondersteuning van de mensen die voor de veiligheid zorgen.

Connectivity Experte Markus Benecke

Onze connectiviteitsexperts Christoph Keller en Markus Benecke presenteren de gebouwautomatiseringsoplossing myGEZE Connectivity. © GEZE GmbH

Beide aspecten van veiligheid kunnen samenkomen in een geïntegreerde gebouwautomatiseringsoplossing. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer mensen in de controlekamer van een stadion ook de status van deuren of ingangen te zien krijgen en of er mogelijk actie of interventie nodig is. Dit is waar de GEZE Connectivity-oplossingen om de hoek komen kijken, in het bijzonder myGEZE Control: het systeem maakt het mogelijk GEZE deur-, raam- en veiligheidssystemen te koppelen en centraal te integreren in een gebouwmanagementsysteem. Bovendien kan myGEZE Visu worden gebruikt als uitbreiding van myGEZE Control als visualiserings- en bedieningsinterface voor alle aangesloten productsystemen.

Hoe ondersteunt GEZE eigenaren van stadions en evenementenhallen met gebouwautomatisering?

GEZE dekt het volledige spectrum van automatisering op het gebied van gebouwveiligheid: van individuele geautomatiseerde oplossingen voor deuren of ramen tot een volledig geïntegreerd automatiseringsconcept voor het hele gebouw. Dit omvat het concept voor de vluchtroutetechniek evenals de rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) en de integratie in de gebouwaansturing op een hoger niveau. We richten ons niet alleen op nieuwe gebouwen: we hebben veel ervaring in het moderniseren en uitbreiden van bestaande gebouwen, vooral gebouwen die onder monumentenzorg vallen.

Onze service begint al bij de planning en projectering: we kunnen vanaf het begin veel ervaring inbrengen om ervoor te zorgen dat het concept voor de gebouwveiligheid in de praktijk werkt en niet alleen op papier. GEZE heeft ook een gespecialiseerde focus. Dit betekent dat we experts hebben voor elke fase van de levenscyclus van een gebouw en voor de afzonderlijke werkgebieden en merken die verantwoordelijk zijn voor automatiseringsoplossingen. We kunnen architecten en ingenieursbureaus net zo goed ondersteunen als metaalbewerkers, elektriciens en systeemintegrators. En dat in heel Europa.

Hartelijk dank voor het interview. Op een succesvol en veilig Europees Kampioenschap 2024 in Duitsland!