RWA en geautomatiseerde ventilatiesystemen in het atletiekcentrum OYM

In het Zwitserse Cham is een uiterst modern competentiecentrum voor topatletiek en onderzoek ontstaan. Deur- en raamsystemen van GEZE scoren hier niet alleen als het gaat om gebruiksvriendelijkheid en geautomatiseerde ventilatie, maar leveren ook topprestaties bij brandveiligheid, rook- en warmteafvoer (RWA) en vluchtroutebeveiliging.

Voor topprestaties: atletiek- en opleidingscentrum OYM

Het atletiekcentrum OYM in Cham in het kanton Zug behoort tot de modernste atletiekcentra ter wereld. De afkorting OYM staat voor “On Your Marks” – een aan de lichte atletiek ontleend begrip, dat min of meer “Op uw plaatsen” betekent. En plaatsen zijn er veel: het atletiek- en opleidingscentrum omvat op een bruikbaar oppervlak van 30.300 m² onder andere een ijsbaan met tribune, drie sporthallen, vier 80 meter-sprinttrajecten en 3.000 vierkante meter trainingsoppervlak. Voor de atleten staan voor de hotelovernachtingen bovendien 25 2-persoonskamers alsmede zeer moderne opleidingsruimtes en een auditorium ter beschikking. 

OYM-feiten

 • Ontwerp: Lüscher Architekten AG, Zürich
 • Uitvoering: Axess Architekten AG, Zug
 • Bouwvolume: 150.000 m³
 • Bruikbaar oppervlak incl. ondergrondse garage: 30.300 m²
 • Aantal etages: 3 beneden- en 5 bovenetages
 • Investeringsbedrag: 100 miljoen CHF
 • 95 % van de deur- en raamsystemen zijn van GEZE

Topprestatie: geautomatiseerde raamventilatie en RWA

Geautomatiseerde ventilatie en RWA vormen in het OYM atletiekcentrum een topteam.

Geautomatiseerde ventilatie en RWA vormen in het OYM atletiekcentrum een topteam.

Intelligente gevels reageren actief op milieu-invloeden.

Intelligente gevels reageren actief op milieu-invloeden. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Wij weten het allemaal: voor sportieve topprestaties en concentratie is voldoende zuurstof nodig. In het atletiekcentrum OYM spelen een goede toevoer van verse lucht en een gezond binnenklimaat daarom een belangrijke rol in het ventilatieconcept. Bovendien voorziet het brandbeveiligingsconcept rook- en warmteafvoerapparaten. Automatische raamaandrijvingen verenigen hier de hoge eisen aan de combinatie van geautomatiseerde natuurlijke ventilatie en RWA (rook- en warmteafvoer).

MEER OVER NATUURLIJKE VENTILATIE

Intelligente ventilatie door geautomatiseerde ramen

De geautomatiseerde ramen zijn met de gebouwenbeheertechniek (GLT) verbonden. Zo kunnen tijden geprogrammeerd worden, waarop de ramen automatisch moeten openen. Dat is energie-efficiënter dan handmatig ventileren, aangezien de techniek op meer betrouwbare wijze op ruimteluchtkwaliteit en milieuomstandigheden reageert dan onze menselijke waarneming. De geautomatiseerde ramen kunnen indien nodig echter handmatig overgestuurd worden. Indien het regent en er water binnen zou kunnen dringen, geeft een aangesloten weerstation het commando, de ramen snel te sluiten. 

MEER OVER AUTOMATISCHE VENTILATIE

Topteam: rook- en warmteafvoer (RWA) en vluchtdeuren

Brandwerende deuren dienen als vluchtdeuren en zorgen in het OYM voor veilige brandcompartimenteringen.

Brandwerende deuren dienen als vluchtdeuren en zorgen in het OYM voor veilige brandcompartimenteringen. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

De ECdrive T2-FR van GEZE zorgt in het druk bezochte entreegebied voor vluchtroutebeveiliging.

De ECdrive T2-FR van GEZE zorgt in het druk bezochte entreegebied voor vluchtroutebeveiliging. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Voor rook- en warmteafvoerinstallaties zijn rookafvoeren in het bovenste deel van het gebouw en gelijktijdige toevoer van verse lucht in het onderste deel nodig. Deze toevoerlucht is belangrijk voor de brandbestrijding: hij zorgt voor een thermisch opwaartse kracht, het zogenaamde schoorsteeneffect, die het sneller afvoeren van de rookgassen door de geautomatiseerde RWA-ramen of openingen in het dak teweegbrengt. In het onderste deel van het gebouw genereert dit schoorsteeneffect tegelijkertijd een rookarme luchtlaag, zodat vluchtroutes vrij blijven. In het OYM atletiekcentrum vormen de via de gebouwbeheertechniek met elkaar gekoppelde raam- en deursystemen een topteam: samen zorgen ze als natuurlijke rook- en warmteafvoerinstallatie (NRA) betrouwbaar voor rookvrije vluchtwegen.

MEER OVER VLUCHTROUTEBEVEILIGING
 

Brandwerende deuren voor veilige vluchtroutes

De brandwerende deuren van de gangen alsmede de in- en uitgangen van de cafetaria vormen in het OYM niet alleen veilige brandcompartimeringen, maar dienen ook als vluchtdeuren, zoals dat in de Zwitserse brandveiligheidsnorm en brandweringsrichtlijnen van de VKF (Vereinigung Kantonaler Feuerversicherungen) geregeld is.

De Powerdrive PL-FR lineair-schuifdeursystemen zijn speciaal voor grote en zware deuren tot 160 kg vleugelgewicht in vluchtroutes ontworpen: ze beschikken over een vluchtroutefunctie met redundante aandrijvingsuitvoering alsmede de voorgeschreven geïntegreerde noodstroomvoorziening, zodat bijvoorbeeld ook bij een stroomuitval de noodopening van de vluchtroutedeuren gegarandeerd is.

Hetzelfde geldt voor de ECdrive T2-FR, die in het drukbezochte entreegebied voor vluchtrouteveiligheid zorgt. In combinatie met het profielsysteem GCprofile Therm verbetert het automatische lineair-schuifdeursysteem bovendien de energie-efficiëntie van het OYM-gebouw, aangezien warmteverliezen in het entreegebied gereduceerd worden.

MEER OVER BRANDWERENDE DEUREN

Advies, montage en onderhoud van één leverancier: GEZE als fullservice-partner

GEZE heeft reeds in de planningsfase de architecten over de producten geadviseerd. De advisering werd daarna bij de verwerkers en betrokken merken voortgezet. Ook de montage en inbedrijfstelling heeft GEZE overgenomen. En opdat ook tijdens de werking alles probleemloos verloopt, is met de gebouweigenaar een onderhoudscontract afgesloten.

GEZE-producten in het OYM atletiekcentrum

 • K 600 F klephefboom-raamaandrijving (24 V) voor RWA en natuurlijke ventilatie
 • Slimdrive EMD Invers draaideursystemen voor RWA-luchttoevoeropeningssystemen met enkele vleugel
 • Powerdrive PL-FR automatisch lineair-schuifdeursystemen voor vluchtroutes voor deuren tot 160 kg vleugelgewicht
 • TS 5000 ECline deurdranger met glijrail voor barrièrevrije deuren met enkele vleugel
 • TS 5000 ISM deurdrangersysteem met glijrail voor deuren met dubbele vleugel en sluitvolgorderegeling
 • ECdrive T2 FR automatisch lineair-schuifdeursysteem in vluchtroutes voor deuren tot 140 kg vleugelgewicht