Kunst comfortabel beleven: deurtechniek op maat in het kunstdepot Boijmans

In het Nederlandse Rotterdam is een complex kunstdepot van het museum Boijmans Van Beuningen ontstaan. Betrouwbare en in het design speciaal aan de klantenwensen aangepaste deurtechniek van GEZE voldoet hier aan de hoge eisen qua energie-efficiëntie, brandveiligheid alsmede de geleiding van de bezoekersstromen.

Toegangsgemak met hoge design-eisen: schuifdeursystemen voor het depot Boijmans Van Beuningen

Het depot Boijmans Van Beuningen is een innovatief bouwwerk: een openbaar kunstdepot, waarin belangrijke kunstwerken bij maximale veiligheidsvoorzorgsmaatregelen en met enorme inspanning voor het publiek toegankelijk worden gemaakt. Meer dan 150.000 kunstwerken kunnen hier op 6 etages en in 5 verschillende klimaatzones bekeken worden. Want het depot is gesorteerd op de vereisten van het kunstwerk wat opslag, luchtvochtigheid en kamertemperatuur betreft – en niet op bijvoorbeeld kunstperiodes. Zo biedt het depot Boijmans Van Beuningen geheel nieuwe mogelijkheden om kunstwerken opnieuw te ontdekken.

Bezoekersstromen sturen en veiligheid verhogen in het kunstdepot Boijmans Van Beuningen

Aanzicht ingangsdeuren in het kunstdepot Boijmans Van Beuningen

Met schuifdeuren kunnen de meest veelzijdige gebruikseisen worden gerealiseerd. © Hystrix

Naast de kostbare opslag van de kunstwerken bestond de uitdaging eruit, bezoekersstromen te sturen en daarbij voor comfort en veiligheid voor de bezoekers te zorgen. Schuifdeuren garanderen comfortabele en veilige toegang tot de gevel en in het binnenbereik van het kunstdepot. Vanwege hun stille werking alsmede hun ruimtebesparende en onopvallende design worden de automatische schuifdeursystemen optimaal in de veeleisende architectuur opgenomen en maken ze bovendien een barrièrevrije toegang mogelijk, zodat alle bezoekers de kunstschatten kunnen bewonderen.

Automatische schuifdeuren bieden vele voordelen:

 • Automatische deuren garanderen een vloeiend verlopende bezoekersstroom.
 • Ze zorgen voor een verbeterde energie-efficiëntie, aangezien ze – al naargelang klimaat/jaargetijde – de warme lucht binnen c.q. buiten houden.
 • Schuifdeuren verhogen de gebouwveiligheid, doordat het openen van de deuren in slechts één richting mogelijk wordt gemaakt.
 • Automatische deursystemen kunnen op het brandbeveiligingsconcept en de vluchtroutebeveiliging worden aangesloten.
Aanzicht van een open schuifdeur naar het dakterras toe

Het schuifdeursysteem Slimdrive SL past harmonieus in het spiegeloppervlak van de buitengevel. © Hystrix

Aanzicht schuifdeuren naar het trappenhuis in het kunstdepot van het museum Boijmans Van Beuningen

De Slimdrive SL is individueel qua kleur afgestemd op het interieur van de trapopgang. © Hystrix

Op maat gemaakte schuifdeuroplossingen voor restaurant en daktuin

Op het dak van het depot bevindt zich een restaurant met een groen dakterras. Deze zijn iedere avond voor het publiek toegankelijk. Onze automatische lineair-schuifdeursystemen Slimdrive SL-RC2/WK2 overtuigen hier met geringe bouwhoogte, een duidelijke ontwerplijn en hoge functionaliteit, ook bij verhoogde gebruiksfrequentie.

Verhoogde veiligheid en bezoekersbegeleiding in het trappenhuis

De uitdaging bij de schuifdeuroplossing voor de winkel binnenin het gebouw was het waarborgen van de juiste bezoekersstroom. Onze oplossing: de toegang tot het trappenhuis in de winkel en de toegang tot de bovenste etages is met deursystemen Slimdrive SL NT uitgerust. Deze zijn met een sensor uitgerust die zo is ingesteld dat beide zijden als uitgangen van de trap gebruikt kunnen worden. Vanuit de winkel fungeert een schuifdeur als toegang tot het trappenhuis, om de bezoekersstroom goed te geleiden.

Voordelen van de Slimdrive SL NT

 • Koppelbaar en door middel van open BACnet-standaard in de gebouwautomatisering integreerbaar
 • Gelijkstroomaandrijving met rustige loop en slijtage-arm, slechts 7 cm hoog
 • Geautomatiseerde foutherkenning en -registratie
 • Vrije parametrisering van in- en uitgangen voor verschillende functies
 • Geïntegreerde oplaadbare batterij voor nood-opening, bijv. bij stroomuitval
 • Verschillende mechanische en elektrische vergrendelingen beschikbaar
 • Zelfreinigende loopwagen

Extra voordelen van de Slimdrive SL-RC2/WK2

 • Gecertificeerde inbraakwerendheid volgens weerstandsklasse RC2 (Resistance Class)
 • Functie RC2 is alleen in de bedrijfsmodus "Nacht" beschikbaar
 • Met een stangvergrendeling en versterkte profielcomponenten

Individueel aan klantenwensen aangepaste deuroplossingen

In het kunstdepot stonden naast eisen ten aanzien van veiligheid en functionaliteit ook design-technische aspecten centraal. Ook hiervoor vormt de Slimdrive SL de ideale keuze: de supersmalle design-aandrijving past perfect bij de futuristische architectuur van het depot. Zowel in de trap-opgang alsook op het dakterras zijn de aandrijvingen qua kleur op de individuele klantenwensen afgestemd: in dezelfde kleur als de omgeving worden ze nu naadloos in het design opgenomen.