Casusstudies

Hoogbarok ontmoet hightech: rook- en warmteafvoeroplossingen in de Frauenkirche in Dresden

De Frauenkirche in Dresden, herbouwd conform de originele plannen, werd heropend in 2005 na meer dan tien jaar constructiewerkzaamheden. GEZE installeerde een gepersonaliseerde rook- en warmteafvoerinstallatie om zowel aan de standaarden van de historische structuur als van het moderne gebouw te voldoen.

Veiligheidsconcept met moderne raamtechniek

Indrukwekkende architectuur, nu met een professioneel veiligheidsconcept. Foto: MM Fotowerbung voor GEZE GmbH

Indrukwekkende architectuur, nu met een professioneel veiligheidsconcept.

Sinds zijn vernieling in een verwoestende bomaanval in februari 1945, hebben de ruïnes van de Frauenkirche in Dresden dienst gedaan als een oorlogsgedenkteken. De reconstructie van de kerk begon in 1994 onder de leiding van het plannings- en engineeringbedrijf IPRO Dresden, en werd voltooid op 30 oktober 2005 met een inwijdingsceremonie.

De op maat gemaakte rook- en warmteafvoerinstallatie door GEZE is een centraal preventief brandbeveiligingselement in de herbouwde Frauenkirche en voldoet aan de hoogste eisen voor de beveiliging van personen en gebouw.

Gespecialiseerde rook- en warmteafvoeroplossing voor vluchtroutebeveiliging

Rond barokraam met rook- en warmteafvoerinstallatie in de Frauenkirche in Dresden. Foto: MM Fotowerbung voor GEZE GmbH

Indrukwekkende barokramen met een onzichtbaar geïntegreerde rook- en warmteafvoerinstallatie.

Behalve de beroemde koepel is het nieuwe gebouw gelijk aan het origineel, met ramen in zeer hoge en moeilijk bereikbare gebieden. Deze bleken de grootste technische uitdaging te zijn bij het installeren van een moderne rook- en warmteafvoerinstallatie. Tijdens een brand moet de installatie ervoor zorgen dat rook, verbrandingsgassen en warmte op een gecontroleerde manier kunnen vervliegen, zodat personen de kerk georganiseerd kunnen verlaten en reddingsoperaties ongehinderd kunnen worden voortgezet.

Historische ramen met op maat gemaakte raamaandrijving

Halfrond raam in de Frauenkirche met rook- en warmteafvoerinstallatie. Foto: MM Fotowerbung voor GEZE GmbH

GEZE E206-RWA elektrische lineaire aandrijving op een rondboograam in de Frauenkirche.

Moderne rook- en warmteafvoerinstallaties bestaan normaal gesproken uit ten minste drie componenten:

  • een openingssysteem, in dit geval de ramen van de Frauenkirche
  • een noodstroomvoorzienings-besturingseenheid
  • een vuurknop

Er waren specifieke technische aanpassingen nodig om de kerk zoveel mogelijk in zijn originele ontwerp te herbouwen. Normaal gesproken werken rook- en warmteafvoerinstallaties op een 24 V-werkspanning. De aandrijving van de rook- en warmteafvoerinstallatie op de hoge ramen, kon echter alleen van spanning voorzien worden door middel van een lange toevoerleiding. Om esthetische redenen moesten er leidingen met kleine afmetingen gebruikt worden, zodat er slechts minimale uitsparingen op de binnenwanden gemaakt hoeven te worden. Een gepersonaliseerde oplossing was aan de orde. In samenwerking met de Duitse vereniging voor technische inspectie (TÜV), koos het planningsbedrijf voor een beproefde GEZE rook- en warmteafvoerinstallatie die werkt met 230 V-voeding. De ramen in het bovenste deel van de kerk werden elk uitgerust met twee GEZE E206 raamaandrijvingen vanwege het gewicht van de kiep- en draaivleugels. De raamtechniek werd verwerkt in een speciale constructie, waarvan het design onopvallend in het gebouw wordt opgenomen.

Betrouwbare rookafvoer, zelfs tijdens een stroomuitval

Een belangrijk veiligheidsaspect waaraan alle rook- en warmteafvoerinstallaties moeten voldoen, in hun capaciteit om onafhankelijk van het elektriciteitsnet te werken. 24 V-systemen garanderen dit met behulp van een oplaadbare batterij geïntegreerd in de besturingseenheid van de noodstroomvoorziening voor de rook- en warmteafvoerinstallatie. Aangezien de rook- en warmteafvoerinstallatie in de Frauenkirche een 230 V-variant gebruikte, werd de GEZE E260 N 2/1 besturingseenheid van de noodstroomvoorziening in een speciale versie geïnstalleerd. De volledige rook- en warmteafvoerinstallatie is verbonden met de backupvoedingseenheid ter plaatse om de stroomonafhankelijke werking in iedere situatie te garanderen. Globaal genomen is de Frauenkirche in Dresden nog een succesvol voorbeeld van hoe uiterst moderne GEZE rook- en warmteafvoerinstallaties geïntegreerd kunnen worden in historische gebouwen met specifieke vereisten.

GEZE-producten in de Frauenkirche in Dresden

  • Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)
  • GEZE E206 raamaandrijvingen
  • GEZE E260 N 2/1 besturingseenheid van noodstroomvoorziening