Casusstudies

GEZE bij de Wereldbeker voetbal: preventieve brandbeveiliging in stadions

Grote delen van het verkeer en de hotelinfrastructuur werden nieuw gebouwd in de aanloop van de Wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika - met inbegrip van het stadion van Kaapstad en het stadion Nelson Mandela Bay. GEZE implementeerde op maat gemaakte RWA-installaties en -oplossingen voor preventieve brandbeveiliging in beide stadions.

Ultramoderne stadions met maximale brandveiligheid en RWA-vereisten

Een complete make-over voor de Wereldbeker: alleen al vijf nieuwe sportstadions werden voltooid in de aanloop naar de 2010 Wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika. Voor de nieuwe gebouwen - inclusief het 'Stadion van Kaapstad' in Kaapstad en het 'Nelson Mandela Bay-stadion’ in Port Elizabeth – waren de hoogste niveaus van functionaliteit, veiligheid en design nodig. Ontworpen door het topteam van Duitse architecten Gerkan, Marg en Partners (gmp) om plaats te bieden aan 68.000 voetbalfans, weerspiegelt de buitenschil van het stadion van Kaapstad het binnenkomende daglicht in een oogverblindende reeks kleuren. gmp ontwierp ook het stadion met 42.000 zitplaatsen in Port Elizabeth, met een dakconstructie die als bloemblaadjes naar het midden van het speelveld buigt. De architecten en bouwers kozen voor ultramoderne deur- en raamtechniek van GEZE voor beide projecten.

Preventieve brandbeveiliging door middel van natuurlijke rookafvoer

Stadion van Kaapstad, binnenaanzicht met speelveld.

Preventieve brandbeveiliging was een essentieel aspect in de planning van het stadion van Kaapstad.

Een brand is het ongunstigste scenario in sportstadions van deze grootte; rookgassen maken nooduitgangsborden binnen enkele seconden onherkenbaar. Efficiënte rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) zijn essentieel in het beschermen van vluchtroutes. In het stadion van Kaapstad, nog steeds bekend als het ‘Green Point-stadion’ tijdens de Wereldbeker 2010, voert een ingenieuze rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA) door GEZE rook af zodra deze zich vormt; de warme rook stijgt door middel van thermische beweging, terwijl verse lucht naar binnen stroomt door toevoerluchtopeningen (ramen en deuren) in het onderste deel van het stadion. GEZE heeft de afvoerluchtramen uitgerust met volledig ontwikkelde elektrische RWA-installatieaandrijvingen. Naast hun rook- en warmteafvoerfunctie helpen de installaties ook met de dagelijkse ventilatie van het stadion. De besturingseenheid van de noodstroomvoorziening vormt de ‘hersenen’ van de RWA-installatie: deze neemt de voeding, coördinatie en controle van alle verbonden openingssystemen en alarmcomponenten over.

GEZE-deurdrangers: veiligheid en gebruiksgemak in alle gebieden

Er zijn een groot aantal visuele en technologische oplossingen gerealiseerd in de entreegebieden en binnendeuren van beide stadions met het GEZE-deurdrangerportfolio. GEZE bovenliggende deurdrangers met geïntegreerde sluitvolgordes voor brandwerende en rookbeschermingsdeuren helpen bijvoorbeeld om de deurvleugels in de juiste volgorde te sluiten, zodat twee draaideurvleugels stevig dichtgaan en fungeren als een veilige branddeurdranger. Een elektromagnetische vastzetfunctie voor de deurvleugels, met variabele openingshoeken, garandeert dat grote aantallen toeschouwers comfortabel door de stadiondeuren heen kunnen lopen. Samen met een rookmelder draagt het detectiemechanisme bij aan preventieve brandbeveiliging; in het geval van een brand wordt de vastzetfunctie opgeschort en de deur sluit automatisch. De vloerveren door GEZE zijn bijzonder discreet; ze zijn bijna onzichtbaar geïntegreerd in de vloer, waardoor ze perfect zijn voor de drukbezochte stadiondeuren. Natuurlijk zijn de deurdrangers ook geschikt voor gebruik met brandbeveiligingsdeuren.

Elegant deurgemak voor exclusieve hotels

Ultramoderne raamtechniek in een prachtig design: het Oyster Box Hotel in Durban.

Ultramoderne raamtechniek in een prachtig design: het Oyster Box Hotel in Durban.

Het zijn niet alleen planners en operators voor voetbalstadions die vertrouwen op de eersteklas kwaliteit van GEZE deur- en veiligheidsoplossingen. De verschillende deurdrangers van de GEZE-productserie worden ook gebruikt in het 5-sterren luxeresort, het Oyster Box Hotel. Het prachtige gebouw in het noorden van Durban dat uitkijkt over de Indische Oceaan werd heropend aan het einde van 2009 na meerdere jaren renovatie.

Wereldbeker-fans konden hier genieten van alle soorten comfort, alvorens de spanning te delen tijdens de wedstrijden in het nabijgelegen Moses Mabhida-stadion - tegen een akoestisch decor van vuvuzela's.

Bescheiden elegantie: GEZE-deurdrangers zorgen voor gebruiksgemak

De traditionele koloniale architectuur van het Oyster Box Hotel vormt een aantrekkelijk contrast met zijn hedendaagse interieur. De perfecte omgeving voor de geïntegreerde GEZE Boxer deurdranger, die volledig geïntegreerd is in de deurvleugel en een onvergelijkbaar onopvallend deuraanzicht biedt. Het 15 on Orange Hotel - genoemd naar zijn locatie in het centrum van Kaapstad - werd ook net op tijd voor de Wereldbeker gerenoveerd. Het is niet alleen de elegante, consequente esthetica van de GEZE-deurdranger die een rol speelt in het volmaakte boetiekhotel van de stad. Automatische glazen designer-schuifdeuren helpen ook bij het creëren van de uitnodigende, transparante atmosfeer in het 15 on Orange hotel. Smalle GEZE Slimdrive SL aandrijvingseenheden, op een hoogte van slechts 70 mm, bewegen de deurvleugels met smalle lijst geruisloos en elegant.

GEZE-deurtechniek voor de nieuwe Wereldbeker-luchthaven

Een Wereldbeker is onvoorstelbaar zonder een perfect functionerende luchtvaartinfrastructuur: ongeveer een maand voor het begin van de Wereldbeker werd de nieuwe internationale luchthaven King Shaka in het zuiden van Durban in gebruik genomen. Net als de stadions en luxe hotels in het gastland van de Wereldbeker gebruikte de nieuwe luchthaven ultramoderne en innovatieve deursluitingstechniek door GEZE om voetbalfans en -teams veilig, snel en comfortabel tussen steden en continenten te vervoeren.

GEZE-producten in het nieuwe Green Point-stadion (Kaapstad), het Oyster Box Hotel (Durban) en in de internationale luchthaven King Shaka (Durban)

  • Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)
  • Elektrische RWA-aandrijvingen
  • Bovenliggende deurdrangers met geïntegreerde sluitvolgorderegeling voor brandwerende en rookbeschermingsdeuren
  • Elektromagnetische vergrendeling
  • Geïntegreerde GEZE Boxer deurdranger
  • Vloerveren
  • GEZE Slimdrive SL schuifdeursysteem