Casusstudies

GEZE-deursystemen bieden verhoogd wooncomfort voor ouderen

In 2009 werd een ultramodern instituut voor ondersteund onafhankelijk wonen geopend in de vorm van het Augustinum in Stuttgart-Killesberg. GEZE-deursystemen en veiligheidstechniek voldoen aan de strenge eisen van het Augustinum wat barrièrevrijheid en preventieve brandbeveiliging aangaat, en gaan harmonieus over in de architectuur ervan.

Het Augustinum bejaardentehuis in cijfers

Het architectenbedrijf Wulf und Partner in Stuttgart ontwierp dit ruime gebouwencomplex om helder en transparant te zijn, met duidelijke vormen en met gebruikmaking van materialen van hoge kwaliteit.

 • Geopend in 2009
 • Complex met vier tweelingtorens met zes en zeven verdiepingen
 • Totaal bruikbaar oppervlaktegebied 35.000 m²
 • 290 appartementen met een totaal oppervlaktegebied van 23.000 m²
 • 16.000 m² buitenvoorzieningen (parkeerzone, vroegere expositieterreinen)

Barrièrevrij hedendaags design voor binnen- en buitendeuren.

Vestibule met automatische glazen schuifdeuren (foto: Dirk Wilhelmy voor GEZE GmbH)

Automatische glazen designer-schuifdeuren met GEZE Slimdrive SL NT aandrijving © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Een ruime vestibule met automatische, barrièrevrije glazen designer-schuifdeuren benadrukt de uitnodigende, transparante atmosfeer in het entreegebied van het Augustinum en geeft een nieuwe kijk op de foyer en de aangrenzende hoofddoorgang. De automatische schuifdeursystemen worden bewogen door efficiënte GEZE Slimdrive SL NT aandrijvingen, met een smalle 70 mm-look die onopvallend in het glazen geveldesign past.

Flexibele functionaliteit dankzij GEZE Slimdrive EMD

In de gang van de hoofddoorgang naar de buitenvoorzieningen, zorgen automatische geveldraaideuren met Slimdrive EMD-aandrijvingsversies voor barrièrevrij, bijna geruisloos gebruiksgemak. Dankzij het 70 mm-design en de glijrailtechniek is de Slimdrive EMD aandrijving bijzonder geschikt voor smalle deurprofielen en beperkte ruimtes. De deursystemen maken indruk met hun flexibele functionaliteit

 • Automatische activering via bewegingsmelders of via de drukknop
 • Push&Go-functie voor automatische opening door kort de deurvleugel aan te raken
 • ‘Servo-modus’ voor handmatige opening - de activeringssensor neemt een naderende hand waar en start de openingsmotor
 • Lange openhoudtijden voor deurvleugels via de programmakeuzeschakelaar
 • Individueel verstelbare parameters zoals openings- en sluitsnelheid, eindslag, obstakelherkenning of openhoudtijd

en leveren daarbij veilig gebruiksgemak voor het restaurant en de loungezone.

De route naar het restaurant loopt door twee tweevleugelige glazen draaideuren met beproefde TSA draaideuraandrijvingen in de TSA 160 NT-F-IS en NT-F-IS/TS brandveiligheidsversies. De deursystemen openen volledig geautomatiseerd, dankzij geïntegreerde bewegingsmelders. De actieve vleugel is uitgerust met een automatische functie, de passieve vleugel heeft een deursluitingsfunctie en een vastzet-instelling. Beide vleugels kunnen ook voor lange periodes in de open positie worden gehouden via een programmaschakelaar.

Automatische draaideuren met geïntegreerde rookmelder

Tweevleugelige glazen deur met vastzetmechanisme (foto: Dirk Wilhelmy voor GEZE GmbH)

Barrièrevrije toegang: de tweevleugelig deursystemen kunnen individueel open worden gehouden

Drie ruim opgezette tweevleugelige draaideuren met TS 5000 R-ISM deurdrangersystemen en vastzetvoorzieningen bieden ook barrièrevrije toegang tot het restaurant vanaf de bar/loungezone. De deurvleugels kunnen individueel open worden gehouden tussen 80-130 graden bij voortdurend gebruik en de vastzetpositie kan op ieder moment worden opgeheven om volledige opening te garanderen in het geval van gevaar.

Aangezien het nooduitgangs- en brandsectiedeuren zijn, zijn de draaideuren ook uitgerust met een geïntegreerde rookmelder. In het geval van een brand wordt hierdoor een elektromechanische vastzetinrichting geactiveerd, zodat de deur automatisch sluit en rook en brand zich niet kunnen verspreiden.

De geïntegreerde sluitvolgorderegeling zorgt ervoor dat beide deurvleugels weer foutloos kunnen sluiten – bijvoorbeeld zodra personen die vluchten deze hebben gepasseerd – zodat de deur zijn functie als brandbeveiligingsdeur opnieuw kan vervullen. Alle 123 gangeind- en trappenhuisdeuren in het wooncomplex zijn ook beveiligd met TS 5000 R of TS 5000 R-ISM deurdrangers.

Geavanceerde deur- en veiligheidstechniek in alle gebieden

Deursysteem ondergrondse parkeergarage met toegangsbesturingen en brandveiligheidsfunctie (foto: Dirk Wilhelmy voor GEZE GmbH)

Toegang ondergrondse parkeergarage: deursysteem met toegangsbesturingen en brandveiligheidsfunctie © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Bewoners, bezoekers en personeel hebben barrièrevrije toegang tot de verschillende gedeeltes van het gebouw en woontorens via de ondergrondse parkeergarage en liften in de trappenhuiskernen.

Om te voldoen aan de gecombineerde vereisten van toegangscontrole en de bescherming van vluchtroutes, zijn automatische draaideuren met de TSA 160 NT-F en TSA 160 NT-F-IS/TS aandrijvingsversies gebruikt in deze gebieden en verbonden met het nieuwe TZ 320 deurbesturingsapparaat door GEZE. Deze systematische veiligheidsoplossing laat geautoriseerde personen binnen, maar opent de vluchtroutes voor iedereen via de rode verlichte noodtoets in het geval van gevaar.

De gebouwmanager kan alle beveiligde nooduitgangsdeuren op ieder moment bekijken en individueel controleren via het centrale SecuLogic TE 220-bedieningspaneel in de ontvangstzone.

Centraal bestuurde RWA: veilige vluchtroutes

Tweevleugelig deursysteem in brandbeveiligingsontwerp (foto: Dirk Wilhelmy voor GEZE GmbH)

Toegang tot het grote theater: tweevleugelige draaideuren met vrijloopfunctie © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

De hoogste prioriteit in het geval van een brand is de veilige evacuatie van alle betrokkenen, en dat betekent voorkomen dat rook zich verspreidt in vluchtroutes.

In het Augustinum wordt dit bereikt met een zorgvuldig uitgedachte rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA), met lamellenramen met motoraandrijving als openingselementen. Met zijn effectieve trekkracht garandeert de RWA betrouwbare rookafvoer voor de hoofddoorgang en het restaurant - terwijl hij ook fungeert als een ventilator in de dagelijkse werking.

De MBZ 300 RWA-buscentrale door GEZE fungeert als de centrale RWA-besturing - hij garandeert dagelijkse ventilatie evenals het coördineren en controleren van alle verbonden componenten in het geval van een brand.

Vrijloopdeuren: barrièrevrijheid plus brandveiligheid

Draaideuren met een vrijloopfunctie zorgen voor barrièrevrije toegang tot het grote theater van het Augustinum. Tweevleugelige draaideuren met 5000 R-ISM EFS deurdrangers en aanvullende vrijloopfunctie stellen de actieve vleugel in staat om met weinig inspanning te bewegen bij het openen en dichthouden, zodra de deur ongeveer 90 graden geopend is.

De eenvleugelige houten deuren naar de opslaggebieden voor gevoelig afval zijn ook uitgerust met TS 5000 RFS deurdrangers met vrijloopfunctie, waardoor het makkelijker wordt de deur te passeren met vuilniszakken of transporttrolleys. De deur fungeert ook als een brandbeveiligingsdeur die vanzelf dichtgaat in het geval van een brand.

Modulaire glazen schuifwanden bieden flexibel gebruik van ruimte

Glazen schuifdeur in de ingang van het keukengedeelte (foto: Dirk Wilhelmy voor GEZE GmbH)

Keukengedeelte: automatische lineair-schuifdeur met ECdrive deuraandrijving © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

De kiosk op de begane grond, met zijn mobiele glazen schuifwanden, past perfect in het hedendaagse design van het Augustinum. Zes glazen elementen en een draaivleugel met vloerveer creëren een winkelvoorzijde van bijna 7 meter. Elke glazen schuifwand kan snel en met minimale inspanning worden bewogen, via een krachtig geactiveerd gebogen systeem op het loopprofiel.

De geleverde vloervergrendelingen kunnen makkelijk met de voeten bediend worden. Als het glazen schuifwandsysteem gesloten is, kan de kiosk via een optionele draaideur betreden worden.

GEZE-producten in het Augustinum

 • GEZE Slimdrive SL NT aandrijving
 • GEZE Slimdrive EMD
 • TS 5000 R-ISM deurdrangersystemen
 • TS 5000 R deurdrangersystemen
 • TZ 320 deurbesturingsapparaat
 • TE 220 tableau-eenheid
 • MBZ300 RWA BUS-centrale
 • TS 5000 R-ISM EFS deurdranger
 • Automatische lineair-schuifdeur met ECdrive deuraandrijving