Casusstudies

Glazen gevels met grote openingsbreedtes in de BMW-dealer van München

‘Fascinatie-auto’ als een volledig concept: lange tijd bestond de verwachting dat autoshowrooms de prestige van het merk zouden weerspiegelen. Dat is zeker gelukt in de gemoderniseerde BMW-dealer in München, met zijn indrukwekkende glazen gevels - voorzien van ruime automatische deuren door GEZE.

Functie en design overeenkomstig BMW-merkarchitectuur

Bijna iedere autoproducent past tegenwoordig strenge richtlijnen toe op de look van zijn showrooms en verkoopgedeeltes. Met deze hoge vereisten in gedachten moderniseerden de architecten Koch+Partner Architekten und Stadtplaner uit München het BMW-gebouw aan de Frankfurt-rondweg in München en breidden dit uit. De structuur en het design van het gebouwencomplex uit 1980 werden aangepast om te voldoen aan de toekomstige behoeften van een BMW-dealer, in overeenstemming met de ‘BMW-merkarchitectuur’-richtlijnen.

Slimline en efficiënt: automatische deuren door GEZE

De volledig gerenoveerde BMW-dealer belooft nu een gevoel van avontuur, royaal opgezette infrastructuur en, met een totaal oppervlaktegebied van bijna 30.000 m², ruimte genoeg voor toekomstige groei. De grote gestandaardiseerde glazen gevels met transparante entreegebieden bieden perfecte lichtverhoudingen voor het open showroomgebied. De transparante architectuur opent de ruimte visueel en breidt deze uit, creëert een uitnodigende atmosfeer en verandert een eenvoudig dealerschap in een wereld van avontuur. Een van de uitdagingen die GEZE te wachten stonden met dit BMW-project was de installatie en het design van een continue en wijd openende automatische deur in de glazen gevel. De deur moest auto's zo snel mogelijk binnen en buiten laten en perfect in de hedendaagse gebouwesthetica passen.

Een telescopische deur voor maximale openingsbreedtes

GEZE telescopische deur in de glazen gevel van de BMW-dealer in München. Foto: GEZE GmbH

De GEZE telescopische deur biedt maximale openingsbreedtes en past esthetisch in de glazen gevel. © GEZE GmbH

Onder normale omstandigheden worden de afmetingen en openingsbreedtes van automatische deuren beperkt door het gewicht van de vleugels en de lengte van de gebruikte aluminium secties.

Met de op maat gemaakte oplossing voor de glazen gevels van de BMW-dealer was GEZE in staat om zijn vaardigheden als een internationale specialist in automatische deuren te bewijzen: het automatische telescopische deursysteem, met efficiënte aandrijvingstechniek in een smal 7 cm-design en een openingsbreedte van 380 cm is de perfecte combinatie van functionaliteit en design, en past esthetisch gezien perfect in de gebouwarchitectuur.

Synchronisatie zorgt voor functioneel deurgemak

Het principe van synchronisatie is slim en eenvoudig: als een tweevleugelig schuifdeursysteem niet voldoende gewenste openingsbreedte biedt en er niet genoeg ‘parkeerplaats’ beschikbaar is voor de deurvleugels, worden twee telescopische deursystemen nauwkeurig met elkaar gesynchroniseerd. Hierdoor wordt het mogelijk om openingsbreedtes van max. 600 cm te bereiken. Voor het gebouw van de BMW-dealer in München was GEZE's oplossing het installeren van gescheiden automatische schuifdeursystemen aan beide zijden van de gevelopening, bestaande uit twee telescopische deuren met elk vier deurvleugels. Als ze gesloten zijn, raken beide deursystemen elkaar in het midden en creëren ze zo visueel een enkel deursysteem. Wanneer de deur open is, zijn de telescopische vleugels elegant afgewisseld en besparen ze ruimte, en zijn ze onopvallend geparkeerd aan de zijkanten van de entree. De doorlopende deurlook wordt benadrukt door een afdekking die zich uitstrekt over de aandrijvingstechniek van het hele schuifdeursysteem.

Slimme schuifdeursystemen: de GEZE Slimdrive aandrijving

De precisie, betrouwbaarheid en vooral de elegantie die wordt verwacht van premiumauto's over de hele wereld moet worden gespiegeld door de deurtechniek in de showroom waar deze auto's worden gepresenteerd. Netwerkverbindingen van de deuraandrijvingen zorgen voor het perfect gesynchroniseerd openen en dichthouden van beide schuifdeursystemen in de glazen gevel van de BMW-dealer. De onopvallende Slimdrive-aandrijvingstechniek beweegt, op een hoogte van slechts 7 cm, de vier telescopisch uittrekbare vleugels met smalle lijst aan iedere zijde betrouwbaar, precies en bijna geruisloos. Voor nog meer gebruiksgemak kunnen de deurvleugels worden bediend met alle traditionele aanstuurelementen, bijv. afstandsbediening, volledig contactloos via een infrarode sensor of door een schakelaar met groot drukvlak

GEZE-producten in de BMW-aftakking München

  • GEZE Slimdrive-aandrijving
  • telescopische deuren