Casusstudies

Dubai Opera: automatische draaideuren in maritieme architectuur

Theater, concertgebouw, expositiegebied en ontmoetingspunt: Dubai Opera laat het hart van cultuurliefhebbers sneller kloppen als de eerste multifunctionele bezienswaardigheid in het hart van Dubai. Functionele GEZE-draaideuren passen perfect in de post-moderne architectuur van dit unieke gebouw.

Traditionele vormen, futuristisch design, ultramoderne gebouwentechniek

Als een gigantisch schip torent de Dubai Opera uit boven het centrum van Dubai, dichtbij het Burj Khalifa Complex en de Dubai Fountains, de grootste fonteinen ter wereld. Janus Rostock van de internationaal actieve ingenieurs- en architectuurgroep Atkins ontwierpen het spectaculaire gebouw in een vorm gebaseerd op een show. Het traditionele Arabische schip is een eerbetoon aan de geschiedenis van de Emiraten en combineert traditie met hedendaags design en functionele behoeften. Dit wordt ook aangetoond door de automatische draaideuren met Powerturn-aandrijvingen, die harmonieus in de post-moderne architectuur passen.

Ontwerpvrijheid dankzij GEZE-draaideuren met Powerdrive-aandrijving

Het is absoluut noodzakelijk voor de Dubai Opera om zowel de inheemse bevolking als de internationale gemeenschap die daar woont en werkt en bezoekers vanuit de hele wereld te vermaken en verrijken met eersteklas optredens. Met een zaal voor 2.000 personen en banketfaciliteiten voor max. 1.000 gasten, krijgen flexibiliteit, gebruiksgemak en veiligheid maximale prioriteit wat betreft deuroplossingen. GEZE Powerturn draaideuraandrijvingen combineren allerlei functies, een onopvallend design en maximale deurontwerpvrijheid in een grote verscheidenheid aan structurele omgevingen. Ze zijn de perfecte deuroplossing voor de hellende glazen gevels, die ook gebaseerd zijn op de gebogen vorm van de show.

Draaideuren in de gevel: gemak en veiligheid

In totaal dertien tweevleugelige draaideursystemen garanderen bezoekers een barrièrevrije toegang tot het interieur van de Dubai Opera. De Powerturn draaivleugelaandrijvingen bewegen de grote en zware glazen vleugels geruisloos, licht en veilig. Dankzij hun unieke Smart swing-functie kunnen Powerturn-deuren gemakkelijk handmatig van binnenuit geopend worden. Het typische GEZE-aandrijvingsontwerp, slechts 7 cm hoog, is net zo onopvallend als functioneel. De grote deurbreedte van de vluchtwegdeuren stellen iedereen in staat om het gebouw zo snel mogelijk te evacueren in het geval van een gevaar zoals een brand – zelfs als er een stroomuitval is.

Veilige vluchtroutes dankzij GEZE FTV 320 vluchtwegdeurslot

Als de geveldraaideuren niet in automatische modus bediend worden, blijven ze gesloten door het FTV 320 vluchtdeurslot. Het compacte vluchtdeurslot neemt slechts minimale ruimte in beslag in de zeer smalle deurdelen. Wanneer de openingsdrukknop binnen het gebouw wordt geactiveerd of als er een signaal wordt ontvangen van de centrale brandmelderunit, wordt het vluchtdeurslot vrijgegeven en openen de Powerturn-aandrijvingen de deurvleugels. Met in totaal drie snapsloten biedt het deurslot een bijzonder sterke grip en veilige ontgrendeling, zelfs onder hoge voorbelastingen - bijvoorbeeld wanneer vluchtende personen tegen de deur duwen in een panieksituatie.

GEZE-vastzetvoorzieningen: flexibiliteit en veiligheid in gebouwinterieuren

Het grote aantal tweevleugelige draaideuren die van de trappenhuisgangen naar de drie bovenste verdiepingen leiden, moeten barrièrevrij gebruiksgemak bieden, brandveiligheid en een onopvallend design. GEZE-vastzetvoorzieningen werden gekozen als een deuroplossing, zodat de deuren open kunnen worden gelaten, maar automatisch dichtgaan in het geval van een brand. Ze houden de deuren elektrisch open totdat ze handmatig of door het activeren van een brandmelder gesloten worden.

Draaideuren die individueel open kunnen worden gehouden - GEZE-deurdrangersystemen

Gedetailleerde close-up van GEZE TS 5000 deurdranger.

Onopvallend design voor hedendaagse draaideuren: de GEZE TS 5000 deurdranger. © Nicolas Thome / GEZE GmbH

Het GEZE TS 5000 E-ISM deurdrangersysteem maakt elektromechanisch continu open mogelijk met variabele aanpassing op beide draaideurvleugels in het binnengebied. De vergrendelhoek voor de deurvleugels kan individueel worden ingesteld binnen een bereik van 80 tot 130 graden, waardoor de deuren kunnen worden aangepast aan verschillende structurele omstandigheden. De E-ISM glijrail, die alleen zichtbaar is wanneer de deur open is, zorgt voor een continu, onopvallend deurdesign. Hierin bevindt zich de elektromagnetische (e)-vastzetfunctie voor beide deurvleugels en een geïntegreerde sluitvolgorderegeling, die op diverse sluitkrachten van max. EN 6 kan worden ingesteld. Als de vastzetfunctie van de deurvleugels automatisch wordt geactiveerd in het geval van een brand, garandeert de sluitvolgorderegeling een betrouwbare, veilige sluiting. Uiteraard voldoen alle GEZE-producten in de Dubai Opera aan de huidige Europese normen en veiligheidsnormen. Dit betekent dat de TS 5000 E-ISM-systemen ook geautoriseerd zijn voor brandwerende en rookbeschermingsdeuren.

GEZE-producten in de Dubai Opera

  • GEZE Powerturn draaideuraandrijving
  • FTV 320 vluchtdeurslot
  • Vastzetvoorzieningen met GEZE TS 5000 E-ISM deurdrangersystemen
  • GEZE TS 5000 deurdranger