Casusstudies

Gebouwveiligheid met hoge designverwachtingen: GEZE in gemeentehuis Leonberg

Tussen de oude stad en het ‘nieuwe stadscentrum’ van Leonberg, is het nieuwe gemeentehuis nu een stedelijk boegbeeld voor een levendige stad. GEZE ondersteunde gebouwveiligheid en barrièrevrijheid in het open, hedendaagse gemeentehuis met op maat gemaakte brandbeveiligingsdeuren en innovatieve deurtechniek.

ultramoderne deur- en raamoplossingen voor het gemeentehuis

Het centraal gelegen gemeentehuis van Leonberg is nu een ruim nieuw gebouw met drie open zijkanten en 9.900 m² bruikbare ruimte voor burgers en de meer dan 200 werknemers van het stadsbestuur.

Gelegen in het midden van een groen, parkachtig gebied belichaamt het gebouwencomplex levendige tradities en een leven van hoge kwaliteit. Het hedendaagse gemeentehuis, puristisch in stand gehouden en in overeenstemming met de plannen van het architectenbedrijf Schaller, combineert barrièrevrijheid, verhoogde gebouwveiligheid en een duurzaam energieconcept.

GEZE ondersteunde het project vanaf de planningfases tot de afronding en leverde ultramoderne deur- en raamtechniek die de uitnodigende, transparante atmosfeer van het gemeentehuis ondersteunt.

GEZE implementeert het concept van ‘barrièrevrijheid’

Het atrium, met een groot glazen dak, creëert het middelpunt van het gebouwencomplex van zes verdiepingen. De begane grond biedt plaats aan de centrale foyer, de deelbare raadskamer, ruimtes voor parlementaire partijen, een cafetaria en de ingang van de bovenverdiepingen in galerijstijl waar zich de raadsbureaus en contactpunten voor de burgers bevinden.

GEZE ontwikkelde een uitgebreid concept voor het barrièrevrije gebruik van het gemeentehuis van Leonberg, en gaf zo de architecten van Schaller en het algemene bouwbedrijf Wolff & Müller een belangrijke basis voor het plannen. Dit betekende het rekening houden met economische overwegingen en natuurlijk ook het koppelen van barrièrevrijheid aan de vereisten voor brandveiligheid en vluchtroutebeveiliging.

Powerturn draaivleugels: functionele creatieve vrijheid

GEZE-draaideursystemen combineren brandveiligheid en barrièrevrijheid in het entreegebied. Foto: Jürgen Pollak voor GEZE GmbH

draaideuren in entreegebied van gemeentehuis Leonberg. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Automatische draaideursystemen met innovatieve GEZE Powerturn aandrijvingen worden gebruikt in het hele gebouw - zelfs in de twee tweevleugelige draaideuren in de windvang van de hoofdingang.

De krachtige deuraandrijving beweegt de zware actieve vleugel precies, waardoor barrièrevrije ingang van de foyer en receptie gegarandeerd is. Dankzij hun unieke Smart swing-functie kan iedereen ze met gemak met de hand openen. Indien volledig geopend, fungeren de draaideuren ook als vluchtroutes en als een opening voor een luchttoevoer in het geval van een brand.

Barrièrevrijheid met strenge gebouwveiligheidsvereisten

Glazen draaideur naar de raadskamer. Foto: Jürgen Pollak voor GEZE GmbH

Barrièrevrije gevelentree als brandbestrijdingsdeur © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Een vestibule dichtbij de cafeteria fungeert als een tweede gevelingang. De buitenste tweevleugelige vestibuledeur werd uitgerust met een Powerturn draaivleugelaandrijving in de IS/TS-variant, die de actieve vleugel automatisch opent.

De passieve vleugel wordt gesloten gehouden met een TS 5000 deurdranger. De interne eenvleugelige vestibuledeur is ontworpen als een brandbeveiligingsdeur en uitgerust met een Powerturn F/R aandrijving met geïntegreerde rookmelder. De ‘slim’ geïntegreerde oplossing is prima geschikt voor beperkte ruimtes. Vanaf de buitenkant is gezorgd voor barrièrevrije entree tot de vestibule door een radarbewegingsmelder. Buiten de normale openingstijden wordt de deur automatisch geopend via de programmaschakelaar op de receptiebalie.

De derde gevelingang is te vinden in de grote deelbare raadskamer op de begane grond. De twee tweevleugelige brandcompartimenterings- en nooduitgangsdeuren met Powerturn F/R-IS/TS draaivleugels combineren veiligheid, barrièrevrij gebruiksgemak en hedendaagse deuresthetica. De actieve vleugel voor elke deur is geautomatiseerd. De geïntegreerde sluitvolgorderegeling sluit de brandbeveiligingsdeuren in de juiste volgorde na elke opening, zodat de brandwerende sluiter wordt vastgezet.

Openingsgedrag, vastzetten en zelfsluitend

De raadskamer kan worden bereikt vanuit de foyer via twee tweevleugelige brandbeveiligingsdeuren met Powerturn F/R-IS/TS draaivleugels. Ze worden bestuurd via een schakelaar met groot drukvlak en sluiten vanzelf in het geval van een brand.

De derde ingang van de raadskamer is een compacte tweevleugelige vastzetvoorziening met TS 5000 R-ISM deurdrangers, die multifunctioneel gebruiksgemak bieden:

  • Lange openhoudtijden, indien vereist
  • ‘Vrijloop’-functie voor opening met minimale inspanningen
  • Comfort-vastzetfunctie vergrendelt de deurvleugel aan het einde van het vrijloopgebied
  • Zelfsluitend in het geval van brand
     

Dezelfde deuroplossingen werden gekozen als eenvleugelige draaideuren naar de ruimtes voor parlementaire partijen. Verder zijn er twee vluchtroutes uitgerust met TS 5000 deurdrangers die naar buiten toe leiden.

Intelligente rook- en warmteafvoer – met comfortabele ventilatie

Met netwerk verbonden gebouwveiligheid: het GEZE RWA-besturingscentrum. Foto: Jürgen Pollak voor GEZE GmbH

Met netwerk verbonden gebouwveiligheid: het GEZE RWA-besturingscentrum

Om de gestuurde afvoer van rookgas te garanderen in het geval van een brand werden de ramen onder het plafond van de raadskamer geautomatiseerd met gesynchroniseerde Slimchain aandrijvingen. De zonwering wordt onmiddellijk ingetrokken en de raamaandrijvingen openen in het geval van een alarm van de rookmelder of een handmatig signaal.

Alle RWA-componenten en drukknoppen, rookmelders en sensoriek zijn in netwerk verbonden via het MBZ 300 RWA-buscentrum. De flexibel configureerbare besturingseenheid controleert en coördineert de functie van de RWA-installatie en beschermt zijn voeding en noodstroomvoorziening. Dankzij de verbinding met het KNX-gebouwsysteem van de bouwer zorgt de RWA-installatie ook voor comfortabele dagelijkse ventilatie evenals voor gebouwveiligheid.

GEZE RWA-aandrijvingen: toevoerlucht – een beveiligde nooduitgang

De bovenlichten in het atrium, die geautomatiseerd worden met Slimchain aandrijvingen, voorzien ook de interne kitchenettes op iedere verdieping en de gangen van toevoerlucht in normale omstandigheden. Als er een brand uitbreekt, worden de bovenlichten onmiddellijk gesloten, zodat rook en warmte de verdiepingen niet binnendringen. Tegelijkertijd openen gesynchroniseerde Powerchain kettingaandrijvingen meerdere grote gevelramen op de eerste verdieping om ervoor te zorgen dat verse lucht van buiten naar binnen stroomt. De gesynchroniseerde krachtpakketten maken maximale raamopening mogelijk in minder dan 60 seconden.

Barrièrevrijheid plus brandveiligheid met GEZE-draaideursystemen

De hoofdingang van de cafeteria is gebouwd als een brandbeveiligingsdeur met Powerturn F/R aandrijvingen en openingsdrukknoppen aan beide zijden. De cafeteria kan worden bereikt vanaf de achterkant van de lift via een vastzetvoorziening met GEZE TS 5000 R deurdrangers. Gecombineerd met een andere vastzetvoorziening als ingang van het doorgangspad in de uitsparing met verkoopautomaten van hapjes en drankjes direct tegenover de cafeteria, wordt het cateringgedeelte een intern barrièrevrij brandveiligheidsgebied.

Comfortabele en veilige toegang tot de bovenverdiepingen

Tot de bovenverdiepingen kan toegang worden verkregen vanaf de lift door middel van eenvleugelige draaideuren uitgerust met GEZE Powerturn F/R aandrijvingen. Openingsdrukknoppen aan beide zijden van de deuren zorgen voor eenvoudige toegang. Buiten kantoortijden openen de landingsdeuren alleen via centrale autorisatie na het rinkelen van een bel. De brandbeveiligingsdeuren kunnen makkelijk geopend worden van binnenuit dankzij de Smart swing-functie. Veilige sluiting van de deur wordt ook gegarandeerd in alle gevallen.

Een- en tweevleugelige vastzetvoorzieningen met TS 5000 R of R-ISM deurdrangers zijn op de verdiepingen zelf te vinden, als brandsectiedeuren. De eenvleugelige brandbeveiligingsdeuren in de nooduitgang naar het trappenhuis openen ook barrièrevrij dankzij de meervoudig bekroonde GEZE TS 5000 ECline deurdranger.

GEZE-producten in het nieuwe gemeentehuis van Leonberg