Casusstudies

Een fascinerende wereld van kranen met BAC-gebaseerde gebouwentechniek

Het nieuwe verkoop- en trainingscentrum van de kraanproducent ABUS is zowel modern als onvergetelijk - met 100% glazen gevels en intelligente gebouwbeheertechniek. GEZE heeft op maat gemaakte BACnet-gebaseerde oplossingen in het ABUS KranHaus geïmplementeerd.

BACnet-gebaseerde gebouwbeheertechniek voor het KranHaus

De BACnet-gebaseerde oplossingen geleverd door GEZE voor het ABUS KranHaus voldoen aan de strengste functionaliteits- en veiligheidseisen, in overeenstemming met het volledige ‘smart building’-concept.

In de KranHalle, het ruime entreegebied van de showroom, creëerde GEZE barrièrevrij en veilig gebruiksgemak met automatische schuifdeursystemen in een nooduitgangsontwerp. De schuifdeuren passen onopvallend in het transparante design van de buitengevel en de vestibule, die ook fungeren als een sluizensysteem. In de traditioneel slanke GEZE 7 cm-look bewegen de efficiënte Slimdrive SL NT aandrijvingen de bijna drie meter hoge schuifdeurvleugels, die een openingsbreedte van bijna vier meter creëren.

In netwerk verbonden RWA-afvoerluchtopeningen voor preventieve brandbeveiliging

De IO 420 BACnet interfacemodule door GEZE.

Centraal bestuurbare gebouwentechniek - de IO 420 BACnet-interfacemodule door GEZE. © GEZE GmbH

Het grote dak van het gebouwencomplex is volledig uitgerust met onderling verbonden RWA-afvoerluchtopeningen, waardoor een snelle en economische 2-draads CAN-gebaseerde BUS-oplossing met het GEZE BUS-systeem wordt gecreëerd. Het raamtechniekassortiment levert de optimale RWA-spindelaandrijving in overeenstemming met de afmetingen, locatie- en ventilatie-eisen van de individuele lichtkoepels. De afvoerluchtopeningen fungeren zowel als bestuurde rook- en warmteafvoerapparaten in het geval van brand als voor dagelijkse ventilatie. MBZ 300 RWA besturingseenheden in verschillende prestatieklassen regelen de voeding, coördinatie en controle van alle RWA-aandrijvingen in de lichtkoepels. Onderlinge verbindingen van de RWA-afvoerluchtopeningen hebben als extra voordeel dat, met behulp van een BUS-koppeling, branddetectie en individuele besturing van de RWA-systemen geregeld kunnen worden via de centrale brandmeldingsunit.

Centrale besturing van gebouwbeheertechniek

De automatische schuifdeursystemen en alle RWA-afvoerluchtsystemen van het dakgebied kunnen op ieder moment centraal gecontroleerd en bediend worden. Ze zijn geïntegreerd in het BACnet-gebaseerde gebouwbeheersysteem via de interfacemodule IO 420. De status van de lichtkoepels (open/gesloten) en de bedrijfsmodus van de schuifdeur (bijv. automatisch/nacht) kan eenvoudig bekeken en gewijzigd worden. Dit betekent dat een ongewenste open lichtkoepel een alarm in het systeem kan activeren of vanuit een centraal punt gesloten kan worden. De IO 420-module biedt extra veiligheid door het melden van de status van een schuifdeur of lichtkoepel aan de gebouwbeheertechniek, nadat er een ‘besturingsopdracht’ is uitgevoerd.

‘Live’ kraantechniek - met intelligente veiligheidstechniek door GEZE

Gepersonaliseerde constructiecomponenten van de KranHaus Customer Solutions-afdeling laten zien hoe allesomvattend GEZE aan specifieke eisen kan voldoen: het hoogtepunt van de vier verdiepingen tellende open ‘KranHalle’ is de kraan met dubbele drager. Bezoekers kunnen met de lift tien meter omhoog gaan en genieten van een ‘live’ kraanbesturingservaring. GEZE creëerde een pendeldeur als entree van de kraanbalk, die is opgenomen in het glazen design van de veiligheidsrailing en in beide richtingen opengaat. Het model hiervoor was het Pendulo glazen afscheidingswandsysteem met een onzichtbaar geïntegreerde deurdranger in het designprofiel. Een elektrisch IQ lock EL-motorslot zorgt voor maximale veiligheid. In overeenstemming met het principe van moderne machineveiligheid of platformdeuren ontgrendelt de pendeldeur alleen wanneer er sprake is van een volledige stop op het exacte vastzetpunt. Een signaal via de kraanbalk SPS activeert de vrijgave van de vergrendeling, zodat bezoekers veilig kunnen instappen. Voor het ‘vertrek’ van de kraanbalk sluit de glazen deur net zo precies en vergrendelt deze vanzelf via de IQ lock EL.

GEZE-producten in het ABUS KranHaus

  • Slimdrive SL NT aandrijving
  • MBZ 300 RWA centrale besturingseenheid
  • IO 420 interfacemodule
  • Pendulo glazen afscheidingswandsysteem
  • IQ lock EL-deurslot