Automatische deuren in het nieuwe experimenta

Recentelijk geopend in april 2019 concentreert het wetenschapscentrum experimenta zich op leren, onderzoek en experimenten uitvoeren, dus waren automatische deuren van GEZE een logische toepassing. De futuristische architectuur van het nieuwe gebouw en de constante bezoekersstroom vragen om automatische schuifdeuren en glazen draaideuren met zeer speciale kenmerken. En GEZE heeft met zijn flexibele serie programma- en professionele competentie geleverd om zelfs een specifieke draaideuroplossing tamelijk eenvoudig te maken. De automatische draai- en schuifdeuren passen perfect in de glazen gevel en het transparante interieur. Ze ondersteunen barrièrevrijheid en veiligheid in een gebouw waarin het fijn is om te leven.

Automatische schuifdeursystemen in spectaculaire architectuur

GEZE automatische deuren in het wetenschapscentrum experimenta

GEZE automatische deuren in het wetenschapscentrum experimenta © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Het boeiende assortiment van experimenta moedigt de liefde voor kennis aan en het plezier van het experimenteren. Zelfs de architectuur van het nieuwe gebouw is experimenteel. De zes verdiepingen zijn ten opzichte van elkaar gedraaid als een ‘ruimtelijke spiraal’ - een transparante structuur met elk vijf gevelzijden, die volledig van glas zijn.

Glazen schuifdeuren creëren visuele consistentie

De glazen gevel bij de hoofdingang beschikt over een automatische schuifdeursysteem als een esthetisch kenmerk dat op hetzelfde moment onopvallend genoeg is om het consistente glazen design niet te onderbreken. GEZE leverde zijn bijdrage met een innovatieve automatische schuifdeur met geïntegreerde 100% glazen deurvleugels (IGG). De deurprofielen zijn niet zichtbaar op het glazen oppervlak, aangezien ze zich tussen de schuifpanelen bevinden. Ook wordt het onopvallende design niet door de deuraandrijving onderbroken. De Slimdrive SL NT IGG aandrijving is slechts 7 cm hoog en verdwijnt eenvoudig in de glazen gevel.

Deuresthetica gecombineerd met energie-efficiëntie

Verdere voordelen van het Slimdrive SL NT IGG schuifdeursysteem omvatten energie-efficiëntie en het voorkomen van warmteverlies in het atrium.  Het plastic kozijn, verzonken geïntegreerd tussen twee onzichtbare schuifpanelen en versterkt met glasvezels, maakt thermische scheiding van de deurprofielen mogelijk. Dit betekent dat de grote deurvleugels bijdragen aan warmte-isolatie bij de gevelingang en bijgevolg ook aan klimaatbescherming.

Schuifdeuren zorgen voor barrièrevrijheid en veiligheid

Het experimenta verwacht 250.000 bezoekers per jaar te verwelkomen, zelfs meer dan voor de vorige succesvolle expositie. Wanneer scholen, groepen en gezinnen het nieuwe gebouw comfortabel, barrièrevrij en snel willen binnengaan en verlaten, moeten de deuren van de hoofdingang ware stresstests doorstaan. Automatische schuifdeursystemen, met de geprobeerd-en-geteste deuraandrijvingen uit de Slimdrive-serie, zijn ontworpen voor permanente openings- en sluitingsbediening: betrouwbaar, zacht en geruisloos.

Waar grote groepen personen bijeenkomen is veiligheid de hoogste prioriteit. De grote en brede schuifdeuren voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaarden voor personen. Uitgerust met de Slimdrive SL NT-FR aandrijvingsvariant voor vluchtroutes kan het gebouw snel en barrièrevrij worden verlaten in het geval van gevaar.

Voor de beste automatische deuren vanaf de start

Er gaan vier jaar planning en constructie schuil achter het nieuwe experimenta, waardoor een uitgebreid aanbod is gecreëerd dat nog verder kijkt dan de toekomst. Tijdens de planning van het gebouw werden projectdeskundigen van GEZE vanaf een vroege fase betrokken bij het project. Met hun professionele vaardigheden en ervaring in architectonisch uitdagende, zeer druk bezochte expositiegebouwen waren ze in staat om te helpen bij het ontwikkelen van ideeën, te werken aan suggesties voor alle mogelijke deuroplossingen en vervolgens een efficiënt netwerk te creëren voor uitwisselingen tussen architecten, gespecialiseerde planners en alle bij de bouw betrokken partijen. Dit leidde tot de realisatie van esthetisch goed uitziende automatische deuren die ook voldoen aan de structurele en veiligheidsvereisten van deurgebruik.

Automatische draaideuren zijn multifunctioneel en visueel uniform

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Uniform design, gebruiksgemak en functionaliteit behoren tot de belangrijkste eisen voor het grote aantal automatische draaideuren in verschillende ontwerpen in de ruimtespiraal, die leiden naar de expositieruimtes en creatieve studio's.

Het hoogtepunt en allround-talent van het GEZE-draaideuraandrijvingsportfolio voor draaideuren biedt een uniforme look gecombineerd met verschillende functies. Powerturn deuraandrijvingen hebben een smal design (7 cm aandrijvingshoogte, precies hetzelfde als de Slimdrive-aandrijvingen voor schuifdeuren), bieden een verscheidenheid aan functies en kunnen geïntegreerd worden in veel verschillende deursystemen. Ze openen ook grote en zware deuren geruisloos en veilig - volledig geautomatiseerd, met een drukknop of handmatig. Zelfs kinderen kunnen de soms zwaardere brandbeveiligingsdeuren makkelijk met de hand openen dankzij de Smart swing-functie als openingsondersteuning.

Deskundige GEZE-oplossingen voor brandbeveiligingsdeuren met individuele functionaliteit

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Dankzij de mogelijkheden die GEZE normaal gesproken al te bieden heeft bij het ontwikkelen en ontwerpen van deursystemen, zijn brandbeveiligingsdeuren een werkelijkheid geworden met Powerturn aandrijvingen met een zeer speciale functie. In trappenhuizen op vluchtroutes moet stroomloos, veilig sluiten van deuren in het geval van brand gecombineerd worden met barrièrevrije deuropening. Dit wordt trouwens vastgelegd door strenge brandveiligheidsvoorschriften!

Een van de daaruit voortkomende uitdagingen was echter dat de luchtdruk veroorzaakt bij een brand voor de veilige afvoer van rook, het vluchtende personen moeilijker maakt om de deuren handmatig te openen. Als oplossing werden de deuren geautomatiseerd door Powerturn deuraandrijvingen te installeren. Met een speciale besturingseenheid ontwikkeld door GEZE openen de deuren automatisch met het drukken op een knop, zelfs in het geval van een brand, en sluiten ze weer veilig na gebruik.

Esthetische vastzetvoorzieningen

Vastzetvoorzieningen

Vastzetvoorzieningen met onopvallende vloerveren tussen de expositiegebieden om brandbeveiligingsdeuren open te houden, totdat ze automatisch sluiten in het geval van een brand. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Het wetenschapscentrum experimenta: ‘Kennis creëert ervaring’

Het is het grootste wetenschapscentrum in Duitsland. Kinderen, jongeren, scholen en families krijgen een beter begrip van wetenschap en techniek in een unieke wereld van wetenschappelijk avontuur, op een totaal oppervlak van 25.000 m2.

Meer tonen Minder tonen

De werelden van experimenta

Een hoogtepunt in de Beleveniswerelden (Erlebniswelten) is de wetenschapskoepel, met een gewelfd 360°-scherm van 700 m2 en een draaiend auditorium. Kijkers kunnen reizen in de ruimte in 3D of worden verrast door wetenschappelijke fenomenen in showformaten. De sterrenwacht en krachtige telescopen zijn aangebracht op het dakterras.

In de Ontdekkerswerelden (Entdeckerwelten) zijn 275 interactieve stations die vier hoofdthema's beslaan, op vier verdiepingen. Deze onderzoeken kleine, alledaagse dingen, die vaak iets groters verbergen. Het onzichtbare wordt zichtbaar gemaakt.

  • Het Stofwisselingsgebied (StoffWechsel) kijkt naar de aard van de materialen en elementen die ons omgeven. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met een auto, als deze op een obstakel inrijdt?
  • In Geesteswerk (KopfSachen) ontdekken bezoekers de complexe en gevarieerde manier waarop personen de wereld waarnemen en zich daarin bewegen.
  • Op de verdieping Wereldbeeld (WeltBlick) kunt u zelf onderzoeker worden. Wandel door microwerelden of bestudeer live satellietgegevens en leer hoe de natuur als model fungeert voor wetenschappers wanneer ze iets nieuws ontwikkelen.
  • Het Onderzoekersland (ForscherLand) is een unieke speelplaats voor avonturen waar u kunt experimenteren, knutselen en ontwerpen. In een waterlandschap kunnen kinderen testen hoe een sluizensysteem werkt en nog veel meer.

De Onderzoekerswereld (Forscherwelten) in het volledig gerenoveerde gebouw biedt schoolklassen en groepen ultramoderne laboratoria, een experimentele keuken, het onderzoekscentrum voor studenten van Noord-Württemberg en een aantal cursussen voor verschillende leeftijdsgroepen. In de Makers-ruimte vinden jonge creatievelingen de ruimte en technische uitrusting om ideeën te ontwikkelen en implementeren.

GEZE in het experimenta in Heilbronn

GEZE-producten in het wetenschapscentrum experimenta

  • Automatisch lineair-schuifdeursysteem met Slimdrive SL NT IGG aandrijvingen voor schuifdeursystemen met geïntegreerde 100% glazen deurvleugels (IGG)
  • 30 automatische draaideursystemen met Powerturn aandrijvingen, waaronder brandwerende en rookbeschermingsdeuren met geïntegreerde rookmelder en GC 338 veiligheidslijsten of GC 342 laserscanners
  • 10 TZ 320 vluchtdeurbesturingsapparaten voor het controleren van alle openings- en sluitingsprocessen en de vrijgave van vluchtroutes in het geval van gevaar
  • 15 vastzetvoorzieningen om brandbeveiligingsdeuren open te houden totdat ze automatisch sluiten in het geval van een brand, TS 550 IS vloerveren, RSZ6 rookschakelaarcentrales voor GEZE-vastzetinrichtingen en GEZE-deurhoudmagneten
  • Handmatige brandbeveiligingsdeuren: verschillende deurdrangers uit de Boxer-serie geïntegreerd in de deurvleugel en meer deurdrangers uit de TS 5000-serie