Casusstudies

Koers zetten! GEZE-deurtechniek en -schuifwandsystemen op de AIDAluna

AIDA Cruises heeft zijn vloot uitgebreid met de AIDAluna. De cruiseschipreus handhaaft de hoogste standaarden wat betreft gebruiksgemak en uitrusting. Zo genieten passagiers en personeel aan boord van ultramodern gebruiksgemak en de veiligheid van GEZE's zelfsluitende deuren.

Gebruiksgemak en veiligheid zijn van hoogste prioriteit aan boord

Op 4 april 2009 voltooide de AIDAluna haar eerste reis over de Noordzee en langs de Spaanse kust om Palma de Majorca te bereiken, waar zij officieel haar naam kreeg als onderdeel van een spectaculaire show. Het ultramoderne clubschip biedt haar passagiers een premiumervaring op een cruiseschip met alle gebruiksgemak van dien. Innovatieve deurtechniek door GEZE zorgt voor optimaal gebruiksgemak bij cabines, restaurants en bars of tijdens een wandeling over de dekken. Als reactie hierop zijn marienespecifieke veiligheidsdeuren subtiel geïntegreerd in het deurdesign van het schip.

AIDAluna in cijfers

 • Gebouwd door de traditionele scheepswerf Meyer in Papenburg
 • Officieel gedoopt op 4 april 2009 in Palma, Majorca
 • Afmetingen: 32,2 m breed en 252 m lang – groter dan twee voetbalvelden
 • 13 dekken met 1.025 passagierscabines
 • 7 restaurants, 11 bars en 6.400 m² zonnedekken

“Wanted” aan boord: VTM-compatibele deurtechniek

Automatische schuifdeuren in VTM-design bieden passagiers eenvoudige toegang tot de zonnedekken, restaurants, AIDA-winkels en ontelbare entertainment- en sportvoorzieningen. Overeenkomstig de Mariene verkeerstechniekstandaard (VTM) zijn dit corrosie- en zeewaterbestendige deuraandrijvingen, waarvan alle elektronische componenten zich binnenin het schip bevinden en ontworpen zijn voor drukbezochte gebieden.

Zelfsluitende deuren - veilig en barrièrevrij

Glazen telescopische deur in het AIDAluna restaurant.

Stijlvol: de zesvleugelige telescopische deur naar het restaurant combineert gebruiksgemak met transparantie.

Automatische ronde schuifdeuren en telescopische deuren vormen een aanvulling op de buitengewone architectuur aan boord in meerdere gedeeltes van het schip en bieden comfortabel gebruiksgemak voor passagiers en personeel. Ondanks de beperkte ruimte bieden zelfsluitende deuren op dek 3 en 10 een maximale openingsbreedte, zodat zonnebaders zich comfortabel naar het zonnedek en/of zwembadgedeelte kunnen verplaatsen, zelfs met hun armen vol. Ook bemanning en personeel hebben voordeel bij de goed doordachte GEZE-deurtechniek. De automatische draaideuren, die worden gebruikt als ‘servicedeuren’, zijn uitgerust met individuele activeringstechniek en kunnen zonder inspanning geopend worden of bijvoorbeeld contactloos bestuurd en gesloten worden door radarsensoren.

GEZE-deurdrangers combineren gebruiksgemak en veiligheid aan boord

Schuifdeuren naar de dekken aan boord van de AIDAluna.

De zelfsluitende deuren zijn uitgerust met deuraandrijvingen die speciaal ontworpen zijn voor maritieme omstandigheden op zee.

De deuren naar de 1.025 passagierscabines sluiten op ieder moment comfortabel en veilig dankzij het speciale design van GEZE TS 2000 deurdrangers met hendels en glijrails. Tenslotte is veiligheid de ultieme prioriteit aan boord van het clubschip. Het karakteristieke GEZE-design wordt zodoende volledig geïntegreerd in de veiligheid aan boord. Dientengevolge zijn alle Klasse A brandbeveiligingsdeuren (niet-ontvlambare materialen) binnen de vluchtroutes uitgerust met bovenliggende deurdrangers:

 • TS 4000 en TS 5000 voor deurbreedtes tot 140 cm
 • TS 4000 in een tandemontwerp voor erg zware en grote deurvleugels

In het geval van gevaar sluiten de bovenliggende deurdrangers veilig zelfs bij extreme helling van het schip en daarom voldoen ze aan de richtlijnen van SOLAS, de internationale conventie voor de veiligheid van leven op zee. Volledige planning en implementatie van de GEZE-deurtechniek werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Meyer-scheepswerf, de AIDA Cruises scheepvaartlijn en het competente classificatiebureau, om maximale veiligheid en functionaliteit te garanderen.

Handmatige schuifwandsystemen - flexibel gebruik van ruimte

Bij het uitrusten van de AIDAluna bewees GEZE zijn deskundigheid, niet alleen als een complete leverancier van deurtechniek: GEZE glazen schuifwandsystemen werden bijvoorbeeld aangebracht in het zwembadgedeelte op dek 11. Een gepersonaliseerd corrosievrij handmatig schuifwandsysteem (MSW) gemaakt van 20 glazen elementen aangebracht in een cirkel loopt rondom de dj-desk en beschermt alle entertainment- en podiumelektronica. De dj-desk kan daarom volledig handmatig gesloten of zo breed nodig geopend worden zonder grote inspanningen, afhankelijk van het soort evenement.

Betrouwbare partners: GEZE en AIDA Cruises

Al meer dan tien jaar lang bewijst GEZE zijn deskundigheid op het gebied van mariene verkeerstechniek in de Meyer-scheepswerf. GEZE heeft op maat gemaakte deur- en veiligheidsoplossingen geleverd voor alle cruiseschepen in de AIDA-vloot. In navolging van de AIDAluna en zijn vroegere zusterschepen the AIDAdiva en AIDAbella heeft GEZE ook de AIDAblu, die officieel haar naam kreeg in Hamburg op 9 februari 2010, uitgerust met ultramoderne deur- en veiligheidstechniek.

GEZE-producten op de AIDAluna

 • Automatische ronde schuifdeuren
 • Automatische telescopische deuren
 • GEZE TS 2000 deurdranger
 • TS 4000 en TS 5000 voor deurbreedtes tot 140 cm
 • TS 4000 in een tandemontwerp voor erg zware en grote deurvleugels
 • Handmatige schuifwandsystemen (MSW)