Duurzaamheid in het LEED-gecertificeerde CLIC-gebouw in Peking

De klimaatverandering is een globaal thema. De vraag, hoe klimaatbeschermingsdoelen bereikt kunnen worden, houdt de regeringen in de hele wereld bezig – ook in China. China kiest steeds meer voor duurzaamheid en energie-efficiëntie bij gebouwen. Een goed voorbeeld is het China Life Insurance Company (CLIC) R&d Center in Peking, dat met het internationale duurzaamheidskeurmerk LEED gecertificeerd is.

Wereldwijd een actuele trend: gebouwen energie-efficiënter vormgeven

De Volksrepubliek China streeft naar klimaatneutraliteit in uiterlijk 2060. Vooral in industrieën met intensief energieverbruik moet daarom de energie-efficiëntie duidelijk verhoogd worden. Dit betreft ook de Chinese bouw- en gebouwensector, die wereldwijd vergeleken meer dan gemiddeld hoge CO2-emissies veroorzaakt.

Groene gebouwen profiteren van intelligente gebouwautomatisering.

Groene gebouwen profiteren van intelligente gebouwautomatisering. © GEZE GmbH

China bekroont duurzame gebouwen

China beschikt over een eigen evaluatiestandaard voor groene gebouwen, het Green Building Evaluation Label “China Three Star”. Maar aanzienlijk gebruikelijker is echter ook in China het wereldwijd meest bekende certificeringssysteem LEED, waarmee de ecologische, sociale en economische kwaliteit van gebouwen beoordeeld wordt. Een goed voorbeeld: het R&d Center van de Life Insurance Company (CLIC) in Peking is met het begeerde LEED-duurzaamheidscertificaat onderscheiden.

Goed om te weten voor Duitse architecten en ondernemingen: ook het door de Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V. toegekende DGNB-certificaat wordt in China erkend, maar is aanzienlijk veel minder verspreid dan het LEED-certificaat.

MEER OVER GREEN BUILDING

Gebouwautomatisering verbetert energie-efficiëntie

Een belangrijke factor om gebouwen energie-efficiënter te maken, is een intelligente gebouwaansturing: in het CLIC-kantoorgebouw in Peking worden bijvoorbeeld verwarming, licht, airconditioning, koeling, zonwering, deur- en raamtechniek aan elkaar gekoppeld en automatisch aangestuurd. Door de intelligente automatisering kan het energieverbruik duidelijk verlaagd worden. De reden: sensoren zoals temperatuursensoren, luchtkwaliteitsindicatoren, helderheidssensoren, bewegingsmelders of weerstations reageren energie-efficiënter dan mensen. Een verder voordeel van de gebouwautomatisering (GA): ook het comfort en de veiligheid worden merkbaar verbeterd.

MEER OVER DE GEBOUWAUTOMATISERING

Duurzame ventilatie door geautomatiseerde ramen

Gebouwautomatisering verbetert niet alleen de energie-efficiëntie, maar ook de binnenluchtkwaliteit. Als slimme raamsystemen zoals onze kettingaandrijvingen Powerchain en Slimchain centraal met de gebouwbeheertechniek gekoppeld worden, kunnen ruimtes afgestemd op de behoefte geventileerd en van verse lucht voorzien worden. Het voordeel: geautomatiseerde raamventilatie verbruikt minder energie dan de meeste mechanische ventilatiesystemen. Bovendien kunnen verwarmingskosten bespaard worden, wanneer ventilatie en verwarming via de gebouwbeheertechniek gezamenlijk worden aangestuurd.

MEER OVER AUTOMATISCHE VENTILATIE

Het China Life Insurance Company (CLIC) Peking R&d Center is LEED-gecertificeerd.

Het China Life Insurance Company (CLIC) Peking R&d Center is LEED-gecertificeerd. © GEZE GmbH

Energieverbruik met succes verlagen

De airconditionings en verlichtingssystemen van een gebouw verbruiken veel energie en staan voor ongeveer 70 procent van het totale energieverbruik. Daarom moeten groene gebouwen zo gepland worden dat ze zoveel natuurlijk licht en atmosferische koeling (of warmte) als mogelijk gebruiken, om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Hoe dat functioneert, laat het China Life Insurance Company (CLIC) Beijing R&d Center in Peking zien: het kantoorgebouw met een bruto etageoppervlak van 391.051 m² heeft aan de hoge eisen voor energie-efficiëntie van het LEED-duurzaamheidskeurmerk voldaan. Wij zijn er zeer trots op dat onze deur- en raamsystemen de duurzame doelen van het gebouw ondersteunen en voldoen aan de criteria van de LEED-certificering.

Verse lucht en aangenaam binnenklimaat door intelligente raamsystemen.

Verse lucht en aangenaam binnenklimaat door intelligente raamsystemen. © GEZE GmbH

Automatische carrouseldeuren zijn gebruikersvriendelijk en energie-efficiënt.

Automatische carrouseldeuren zijn gebruikersvriendelijk en energie-efficiënt. © GEZE GmbH

Natuurlijk toevoer van verse lucht en aangenaam binnenklimaat

De intelligente GEZE-raamsystemen aan de zonwerende gevel ondersteunen het milieuvriendelijke ventilatieconcept van het gebouw. Bovendien zorgen ze voor een energie-efficiënte binnenklimaatregeling, aangezien kosten voor verwarming of koeling verlaagd worden.

Potentialen voor energiebesparing gebruiken

Vooral in entreezones bestaat vaak een hoog potentiaal om het energieverbruik te verlagen. Zo kan bijvoorbeeld een windvang met twee op elkaar volgende schuifdeuren de temperatuuruitwisseling tussen binnen- en buitenbereik duidelijk reduceren. Een eleganter en efficiënter alternatief bieden automatische carrouseldeuren: ze garanderen dat tocht en slecht weer buiten blijven, terwijl bezoekers comfortabel het gebouw kunnen betreden. In het China Life Insurance Company (CLIC) Beijing R&d Center zorgen GEZE-carrouseldeuren voor de veiligheid en hygiëne van de bezoekers, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik in het binnenbereik gereduceerd wordt.

In het CLIC-gebouw gebruikte GEZE-producten:

29 carrouseldeuren:

  • TSA 325 NT  voor representatieve gebouwingangen met hoge gebruiksfrequentie en grote lichtinval
  • TSA 160 NT voor drie- of viervleugelige deuren met groot toepassingsgebied

Meer dan 200 raamsystemen:

  • Powerchain kettingaandrijvingen voor grote en zware raamelementen
  • Slimchain kettingaandrijving met bijzonder smal ontwerp
  • E 3000 spindelaandrijving voor bijzonder zware dakramen
  • E 860
  • E 820
  • E 250 NT spindelaandrijving in compact model met groot toepassingsgebied