Toegangscontrole – veilig beheer van het maximumaantal personen in ruimtes

Bovenlimieten voor het aantal personen in een ruimte opgelegd door de regering brengen nieuwe thema’s naar voren voor de eigenaren van openbaar toegankelijke gebouwen. Hoe kan ervoor gezorgd worden dat personen buiten wachten, omdat het maximumaantal personen al binnen is? En hoe kan een geautomatiseerd systeem met uiterste precisie aangeven dat een gebouw nu weer opnieuw betreden mag worden?

Trajecten en groepen personen controleren

De klantenstroom in winkelcentra wordt gedeeltelijk gecontroleerd door de deursystemen.

Automatisch deursysteem in het Akbati winkelcentrum in Istanboel, Turkije © Tarık Kaan Muşlu / GEZE GmbH

Klantenstroomcontrole en concepten voor het scheiden van personen in openbare gebouwen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld voor eigenaren. De coronaviruspandemie heeft deze overwegingen nog meer centraal gesteld, omdat het controleren van de klantenstroom inhoudt dat het aantal klanten en de routes die ze afleggen moeten worden geanalyseerd en dienovereenkomstig moet worden gestuurd en gecontroleerd. Met stromingscontrole wordt de toegang tot gebouwen beheerd – zelfs met een groot aantal personen. Dit wordt vaak bereikt met het gebruik van speciale toegangscontrolesystemen zoals draaikruizen of tourniquets. De hoofdtaak van toegangscontrolesystemen is te garanderen dat alleen geautoriseerde personen een gebouw of ruimtes gecontroleerd en veilig kunnen betreden.

Vertraging voor een betere winkelervaring

Concepten voor klantenstroomcontrole en afscheiding houden zich ermee bezig ruimte te geven aan klanten of bezoekers: tourniquets bij de entrees van luchthavens, winkels of winkelcentra vertragen bijvoorbeeld de toegang – om zo voor een continue bezoekersstroom te zorgen. Als grote aantallen personen het winkelcentrum op hetzelfde moment zouden betreden, zouden er bijvoorbeeld regelmatig opstoppingen zijn, met negatieve gevolgen voor de winkelervaring van klanten. In dit geval maakt het toegangscontrolesysteem het iedere klant mogelijk om de ruimte individueel te betreden, niet omgeven door andere personen, waardoor ze een beter overzicht krijgen van het winkelaanbod. Deze systemen worden vaak gecombineerd met personentelling, maar meestal worden ze puur om statistische redenen gebruikt om de bezoekersstroom te optimaliseren. Het volgende is van belang voor detailhandelaren: Hoeveel klanten gaan de winkel binnen en hoe laat? Welke trajecten leggen mijn klanten af en hoe laat? Veel van deze systemen bieden momenteel echter geen toegangscontrole met automatisch sluitende deuren, wanneer een specifiek aantal personen geteld is.

Toegang toegestaan? Autorisatie wordt gecontroleerd via traditionele toegangscontrole

We kennen allemaal de vriendelijke heer aan de receptie, de elegante operamedewerker of de gespierde uitsmijter. Soms is toegangscontrole puur handmatig werk. Aangezien het meestal gaat om een privilege of een dienst, moet alleen de toegang voor geautoriseerden worden gegarandeerd. Binnen een bredere context wordt de controle van autorisatie steeds meer uitgevoerd door digitale toegangscontrolesystemen – zoals bij de ingangen van stadions of op luchthavens. Specifiek toegangsbeheer om een afstand te behouden tussen personen of aantallen te beperken tot een gedefinieerd aantal personen om een virusinfectie te voorkomen, was bijvoorbeeld niet zo belangrijk in het verleden. Op de eerste plaats is het doel de toegangsautorisatie veilig en snel te besturen. De deuren gaan alleen open na een geslaagde controle.

Controle en autorisatie combineren: een nieuwe behoefte vraagt om creativiteit

Om het aantal personen in de winkel of het winkelcentrum te regelen, gebruiken veel detailhandelaars elementen van klassieke toegangscontrole. Vaak telt extra personeel bij de ingangen hoeveel personen er in een gebouw zijn. Als een klant de winkel verlaat, krijgt een andere toestemming om de ruimte te betreden – over het algemeen een tijdrovende taak waarbij fouten kunnen worden gemaakt. Andere winkeleigenaren maken gebruik van een beperkt aantal winkelwagentjes of -manden om het aantal personen te reguleren. Als alternatief vertrouwen ze op zelfgebouwde stoplichtensystemen, die laten zien of het momenteel toegestaan is de winkel binnen te gaan.

GEZE Counter – de professionele oplossing voor digitale toegangscontrole

Met GEZE Counter bieden wij een oplossing die intuïtief de mogelijkheden combineert van autorisatie en klantenstroomcontrole. Door GEZE Counter te koppelen aan traditionele deurfuncties van detailhandelaars, maakt het de efficiënte controle van de klantenstroom mogelijk en het voorkomen van de toegang wanneer vooraf gedefinieerde limieten overschreden worden. Hierdoor kunnen detailhandelaars regelgevende instructies implementeren, bijvoorbeeld tijdens de duur van de coronapandemie, en zich op hetzelfde moment volledig op hun bedrijfsactviteiten concentreren.

GEZE Counter – voordelen

 • Gebruik van de deur als een duidelijke fysieke barrière voor toegangscontrole verlicht de druk bij het personeel en annuleert de behoefte aan veiligheidsdiensten
 • Modulair en minimaal invasief systeem dat in bestaande systemen geïntegreerd kan worden
 • Flexibele instelling van het huidige maximaal toegestane aantal personen (bovenlimiet)
 • Efficiënte en veilige compliance met regelgevende instructies
 • Optioneel optische aanduiding van de bezettingsstatus voor klanten via een stoplichtfunctie in het entreegebied

Hoe werkt toegangscontrole met GEZE Counter?

De GEZE Counter-sensoren registreren iedere personen die een winkel betreedt of verlaat. Zodra het maximumaantal personen wordt bereikt, blijft de voordeur vanaf de buitenkant gesloten. Het is nog steeds mogelijk de winkel te verlaten – en de veiligheid van vluchtroutes blijft gegarandeerd. Als het maximumaantal personen in een gedefinieerde ruimte wordt bereikt, wordt de LED-balk op de automatische deur rood – als visueel signaal voor personen die buiten wachten. Zodra het gebouw leeg is, worden de deuren ontgrendeld. Het display op de deur schakelt over op groen – en laat de wachtende personen zien dat ze de winkel nu weer mogen betreden.

Slim netwerk en uitbreidingsoptie

GEZE Counter Connect is in een netwerk verbonden en staat de gebruiker toe om een groot aantal instellingen en evaluaties in real-time uit te voeren. Hierdoor kunnen de eigenaren comfortabel het maximumaantal personen regelen vanaf hun smartphone, de huidige capaciteit bekijken en statistieken verkrijgen over de klantenstromen in verschillende visualiseringen. GEZE Counter Connect kan worden geïnstalleerd als een volledige oplossing of als een upgrade voor bestaande systemen. Hij is compatibel met alle GEZE automatische deursystemen en met veel systemen van andere producenten*.

*Alle GEZE-schuifdeursystemen kunnen worden uitgerust met GEZE Counter Connect. De compatibiliteit met producten van derden moet eerst gecontroleerd worden.

Download de GEZE Counter-flyer (PDF | 438 KB)

GEZE Counter kan flexibel worden aangepast aan regelgevende instructies en zorgt voor voortdurende bedrijvigheid in de detailhandelszaken. Dankzij de automatische toegangscontrole kunnen werknemers hun actuele taken in de zaak weer oppakken.

Sebastian Krannich, Business Solutions Manager/Product Manager voor GEZE Counter

Het GEZE Counter modulaire toegangscontrolesysteem

GEZE Counter omvat twee componenten, die elkaar aanvullen – GEZE Counter Connect en GEZE Counter Connect-uitbreiding.

GEZE Counter Connect

GEZE Counter telt alle personen die een gebouw betreden of verlaten.

GEZE Counter telt alle personen die een gebouw betreden of verlaten. © GEZE GmbH

Het basispakket bevat het tellingssysteem (telbeheer) met

 • tellersensortechniek en een hoge mate van nauwkeurigheid

 • Software om het maximumaantal personen te definiëren

 • Creatie en evaluatie van bezoekersstromen

De deurverbinding is als upgrade via een logische box aangebracht op het bestaande automatische deursysteem als fysieke barrière.

GEZE Counter Connect extension

Een rood licht laat zien dat de entree momenteel geblokkeerd is.

Een rood licht laat zien dat de entree momenteel geblokkeerd is. © GEZE GmbH

De optionele uitbreiding voor GEZE Counter Connect biedt ook:

 • Statusvisualisering door middel van een stoplichtfunctie
 • Zichtbare herkenning of entree toegestaan is

Een investering die op de lange termijn loont

Algemeen pluspunt van GEZE Counter: Het aantal personen in een gebouw kan op ieder willekeurig moment worden bijgesteld, zodat de personen binnen zich “op hun gemak” kunnen voelen. De eigenaren kunnen makkelijk op ieder moment en individueel specifieke bovenlimieten instellen, om bijvoorbeeld het risico van Covid-19-infectie, doordat de winkel overvol is, te voorkomen. Gebruik op de lange termijn van GEZE Counter is mogelijk, bijvoorbeeld in een seizoensgebonden of dagspecifieke toepassing. Als een bedrijf bijvoorbeeld te weinig personeel heeft door personeelstekorten, kan het systeem worden gebruikt om het maximumaantal klanten in de winkel in te stellen. Tot slot kunnen de gegevens verkregen met GEZE Counter op vele manieren geëvalueerd worden. Hier komen slimme verkoop- en marketingdeskundigen in het spel om klantenstromen te vergelijken met koopgedrag of klantenstromen met de betreffende tijd van de dag.

Sectorspecifieke totaalpakketten

GEZE ondersteunt u met specifieke, branchespecifieke voorstellen voor het integreren van systemen voor digitale toegangscontrole. Of het nu gaat om het plannen van een nieuw deursysteem of het controleren en uitbreiden van een bestaand systeem.

Het volledige dienstenpakket van GEZE bestaat uit:

 • Advies
 • Ontwikkeling van oplossingen
 • Projectplanning
 • Producten
 • Installatie
 • Aftersales-service.

Onze vele jaren ervaring op de markt en de bijbehorende knowhow spreken voor zich in individueel ontwikkelde oplossingen.

Neem contact met ons op

Volledige realisatie en onderhoudsservice

GEZE biedt uitgebreide services voor de installatie en het onderhoud van systemen. Uiteraard houden we ook de bijbehorende montagehandleidingen beschikbaar.

Ga naar GEZE tools en hulpmiddelen

Uitgebreide service van meet af aan

Naast planning, installatie en onderhoud van de systemen biedt GEZE u ook individueel advies en services voor speciale oplossingen. Uw eisen en behoeften op het gebied van de moderne implementatie van toegangscontrole zijn uitdagingen voor ons, die wij graag aangaan.

Ga naar GEZE Services