Kloosterverzorgings- en verpleeghuis St. Elisabeth, Roosendaal

Eigentijds gebouw met respect voor het verleden
Wie het monumentale hoofdgebouw van St. Elisabeth in Roosendaal binnenstapt, waant zich in een verrassend openbare ruimte met veel licht en lucht. Het in 1927 gebouwde kloosterverzorgings- en verpleeghuis onderging een flinke metamorfose om als modern woon-zorgcomplex te fungeren. Eind jaren negentig werd besloten om het kloosterverzorgings- en verpleeghuis St. Elisabeth om te vormen tot reguliere instelling voor wonen, zorg en verpleging. “In 2000 nam de eerste niet-religieuze bewoner zijn intrek”, vertelt directeur Pieter Klijn van St. Elisabeth. “Al snel volgde het besluit om het gebouw te renoveren en van nieuwbouw te voorzien. Ons belangrijkste doel? Het creëren van een totaal woonzorgconcept. Alle aspecten van wonen en zorg moesten op harmonieuze wijze samenkomen. Dat heeft vorm gekregen.”

Functioneel, mooi gebouw
EGM architecten tekende voor de renovatie en nieuwbouw van St. Elisabeth. Het bureau ontwierp een functioneel, mooi gebouw met behoud van de monumentale buitengevel. Het complex heeft een traditionele carrévormige opzet, bestaande uit het hoofdgebouw en drie nieuwbouwvleugels voor verpleging, verzorging en wonen. Onder het complex ligt een parkeergarage, diverse (binnen)tuinen geven het ontwerp extra cachet. Architect Chico Leufkens: “Ons bureau koos bewust voor een bescheiden opzet en ingetogen vormgeving. Binnen deze opzet hebben we gespeeld met hoekige vormen, enkele accentkleuren en verschillende atria met vides en daklichten.” Klijn voegt toe: “Om een ziekenhuisuitstraling te voorkomen, is de bewegwijzering met speciale folie op de muren aangebracht.”

Logistieke uitdaging
Medio 2008 startte Kanters Bouw & Vastgoed BV met de transformatie van St. Elisabeth. De hoofdaannemer was verantwoordelijk voor het gehele renovatie- en nieuwbouwtraject. Projectleider Arno Versteeg: “Bij de renovatie van het hoofdgebouw stuitten we op enkele verrassingen, zoals een dunne betonvloer. We brachten een constructieve vloer aan en verrichtten inpandig heiwerk om een nieuwe draagconstructie in het gebouw te maken. Heel bijzonder was de renovatie van de kapel. Vloeren, wanden, plafond, balustrade en een deel van het interieur zijn op zeer gepaste wijze aangepast aan de huidige eisen.” Versteeg noemt het project vooral een logistieke uitdaging: “De aanvoer van materialen, de positie van de torenkraan, het creëren van tijdelijke huisvesting voor de bewoners, het operationeel houden van de keuken: alles moesten we tot in detail voorbereiden.”

Toegankelijkheid
Op voorschrijven van EGM architecten, en in opdracht van Kanters Bouw & Vastgoed, verzorgde GEZE Benelux de automatische deursystemen en deurtechnieken in St. Elisabeth. Project Adviseur Arne Lindholm: “GEZE levert unieke automatische deursystemen met smalle aandrijvingen, met een bouwhoogte van slechts 7 cm. Deze zijn om esthetische redenen zeer geliefd bij architecten. Ditzelfde geldt voor ons uitgebreide assortiment inbouwdrangers.” In St. Elisabeth plaatste GEZE verschillende automatische draai- en schuifdeuren, diverse typen deurdrangers en enkele draaideuren met drangers. “Onze toegevoegde waarde ligt in onze knowhow”, zegt Key Account Manager Richard Stevens. “Regelmatig worden wij al in het ontwerptraject bij een project betrokken om over zaken als toegankelijkheid en brandveiligheid mee te denken.” Eind oktober 2011 werd het vernieuwde St. Elisabeth opgeleverd. Op 8 maart 2012 vindt de officiële opening plaats.