Dubbele Award: GEZE ActiveStop deursluiter en klimaat afhankelijke gevel met GEZE IQ-box KNX zijn winnaars van de Duitse Innovation Award 2018


"De Duitse Innovation Award kijkt naar details, processen en producten die indruk maken op het gebied van hun impact en toegevoegde waarde", verklaart de initiatiefnemer van de awards, de Duitse Design Council. Tijdens de German Innovation Award 2018 heeft de vakjury de GEZE ActiveStop Opbouw en de klimaat afhankelijke gevel met GEZE IQ box KNX als winnaars in de categorie Building & Elements aangekondigd.

De Duitse Innovation Award erkent innovatieve producten en oplossingen van alle industrieën die zich onderscheiden van de bestaande oplossingen vanwege hun aanzienlijk grotere voordeel. Het maakt dus uitzonderlijke diensten zichtbaar voor een breder publiek. GEZE heeft tal van innovaties die ons leven beter, gemakkelijker en aangenamer maken en die de toekomst vorm geven. Soms zijn ze duidelijk, zoals in het geval van de GEZE ActiveStop deursluiter. We genieten vaak van het gemak of de verbeterde beveiliging van een product zonder ons de innovatieve kracht erachter te kunnen voorstellen. Voor velen van ons kan dit het geval zijn met de klimaat afhankelijke gevel met GEZE IQ box KNX.

GEZE ActiveStop deursluiter bevestigd op het deurkozijn. Foto’s: GEZE GmbH

 

Nieuwe "deur controle" met de GEZE ActiveStop deursluiter
De deursluiter biedt een unieke nieuwe deurbediening. Met de GEZE ActiveStop worden kamerdeuren zachtjes gestopt, stil gesloten of eenvoudig geopend. Of u de deur nu een zachte of een stevige duw geeft, het systeem opent het veilig en onafhankelijk, tot aan de individueel instelbare openhoud positie. Tegelijkertijd remt de intrekdemping de draaideur op het juiste moment af en houdt hij deze veilig in de gewenste positie open. Dit is ook een voordeel wanneer tijdens de ventilatie de deur dreigt dicht te slaan op een ongecontroleerde manier. GEZE ActiveStop zorgt ervoor dat deuren veilig kunnen worden geopend. Dankzij de actieve demping sluit de deur langzaam en stil en voorkomt u niet alleen dichtslaande deuren, maar ook beschadigingen van muren of verwondingen. De deuren 'lopen vrij' tussen 25 en 60 graden. De deurdemping vangt de deur betrouwbaar op bij 25 of 60 graden. Naast de bestaande inbouw versie is er nu ook een versie die op het deurkozijn kan worden aangebracht, dus ook ideaal in bestaande situaties. Omdat de ActiveStop opbouw eenvoudig kan worden gemonteerd en kan worden verwijderd, is het ook een ideale oplossing voor gehuurde huizen en appartementen.

Klimaat afhankelijke gevel met de GEZE IQ-box KNX
In gebouwautomatisering voldoet een klimaatvriendelijke “slimme gevel” aan moderne eisen, zoals energie-efficiënte ventilatie, een gezond binnenklimaat en het bewaken van raam statussen. Dit wordt bereikt door een intelligente combinatie van raamaandrijvingen en sensoren. Deze kunnen op intelligente wijze worden bediend via de IQ-box KNX-interfacemodule, geïntegreerd in de KNX-communicatiestandaard. De raamaandrijvingen van de IQ- serie kunnen op deze wijze worden geïntegreerd in KNX-bouwsystemen als directe BUS deelnemers voor gecontroleerde natuurlijke ventilatie. Raam statussen kunnen dus centraal worden weergegeven, bediend en bewaakt. Op deze manier geautomatiseerd, maken de ramen directe communicatie mogelijk met andere componenten in het KNX-bouwsysteem, zoals KNX-drukknoppen en KNX-sensoren.

Op deze manier kunnen alle vensters in een gebouw centraal met één druk op de knop worden gesloten. Als een KNX-weerstation of een KNX-luchtkwaliteitssensor neerslag, wind, een te hoge CO2-concentratie of een temperatuurverschil meldt, ontvangen de raamaandrijvingen het signaal om te sluiten of te openen via de IQ-box KNX. Via nauwkeurige aansturing van de raamaandrijvingen maakt de module energiebesparingspotentieel mogelijk en biedt extra veiligheid: na het voltooien van een opdracht wordt de vensterstatus gerapporteerd aan het KNX-bouwsysteem of gebouwbeheersysteem. Meer gedetailleerde raaminformatie wordt ook beschikbaar gesteld via de IQ-box KNX, zoals de exacte openingsbreedte.

Klimaat afhankelijke gevel met GEZE IQ box KNX. Foto’s: GEZE GmbH

Over de Duitse Innovation Award
De Duitse Innovation Award wordt uitgereikt door de Duitse Design Council, oorspronkelijk opgericht door de Duitse Bundestag, en is vandaag een onafhankelijke en internationale instelling voor concurrentievermogen. De jury bestaat uit experts uit de industrie, wetenschap, instellingen en financiële sector. De cijfers van verdienste omvatten innovatieve kracht, gebruikersvoordelen, kosten efficiency, technische kwaliteit en duurzaamheid.