Casusstudies

IJzig kunstwerk: GEZE-schuifdeur voor het Jukkasjärvi Ice Hotel

Het nieuwe ICEHOTEL 365 in Jukkasjärvi in het noorden van Zweden is het eerste ijshotel dat gasten het hele jaar lang welkom heet in zijn luxueuze en artistieke suites - volledig gebouwd in ijs en sneeuw. GEZE heeft bijgedragen aan het indrukwekkende design van het ICEHOTEL 365 met een op maat gemaakt schuifdeursysteem.

ICEHOTEL 365 in feiten en cijfers

Toen het eerste volledig uit ijs gemaakte hotel werd gebouwd in Jukkasjärvi in 1989, werd hiermee wereldwijd de aandacht gevestigd op het kleine gebied, ongeveer 200 km ten noorden van de poolcirkel. Tegenwoordig is het ijshotel een van de bekendste hotels in de wereld.

 • De ijshotelconstructie is een mengeling van sneeuw en ijs over 35.000 m² - genoeg voor het creëren van 700 miljoen sneeuwballen
 • 1.000 met de hand gesneden ijskristallen decoreren de kandelaars van de hotelfoyer
 • Het ICEHOTEL heeft 300 bedden, waarvan 150 normale bedden zijn en 150 ‘koude’ bedden gemaakt van ijs
 • de gemiddelde binnentemperatuur in het hotel is -5° C - het hele jaar lang
 • 546 internationale artiesten hebben gewerkt aan het ontwerp van het ijshotel sinds 1989

Duurzaamheid en creativiteit definiëren het ijshotel

Het concept van het ICEHOTEL is om een artistieke, levensverrijkende plaats te creëren uit het vermeende verboden ruwe materiaal van ijs. Beschermd door dikke wanden van natuurlijk steen – en een extra laag sneeuw in de winter – blijft de binnentemperatuur van het hotel het hele jaar lang constant op -5 °C. Duurzaamheid is een belangrijke factor in het ICEHOTEL-concept - tenslotte is het hotel volledig gebouwd uit natuurlijke materialen, heeft het geen verwarming nodig en wordt het geregeld door zijn eigen zonne-energiesysteem gedurende de zomer.

Een schuifdeursysteem voor de maximale designeisen

ICEHOTEL 365 glazen gevel met glazen schuifdeur.

De geruisloze ECdrive lineair-schuifdeuraandrijving biedt gebruiksgemak voor ontelbare bewegingscycli.

Sinds het allereerste begin is het ICEHOTEL niet alleen een hotel geweest: het is ook een kunstexpositie die ruimte biedt aan internationale artiesten. Het ICEHOTEL 365 werd ook gecreëerd met de gedachte om ijs en creativiteit door kunst te verenigen. De indrukwekkende ronde glazen gevel van de Zweedse leverancier van glazen gevels Norr AB past perfect in de ongebruikelijke architectuur van het hotel, en is een echte blikvanger. GEZE leverde een automatische schuifdeur met de ECdrive aandrijving voor de unieke glazen gevel. Niet alleen is de ECdrive lineair-schuifdeuraandrijving extreem geruisloos, hij is ook uitzonderlijk betrouwbaar - zelfs wanneer het aantal bezoekers maximaal is en in de constant koude temperaturen zo dichtbij de poolcirkel. Dit betekent dat gasten, bezoekers en personeel in het ijshotel het hele jaar lang genieten van maximaal gebruiksgemak in een harmonieus en hedendaags design.

GEZE ECdrive schuifdeursysteem in het ICEHOTEL 365

 • Extreem geruisloze lineair-schuifdeuraandrijvingen
 • Betrouwbare techniek en hoge efficiëntie
 • Functionaliteit met ontelbare bewegingscycli
 • Intelligente digitale besturingen
 • Parametriseringen individuele beweging
 • Het deurgedrag wordt automatisch aan gebruiksniveaus aangepast
 • FR-versies met nooduitgangsfunctie
 • Hedendaags elegant design