Het ÖAMTC Mobiliteitscentrum in Wenen: geïmplementeerd met de nieuwste techniek van GEZE

Mobiliteit en snelheid vormen de inspiratiebronnen voor de architectuur van het indrukwekkende nieuwe hoofdkwartier van de Oostenrijkse automobiel-, motorrijwiel- en touringclub, ÖAMTC.

Buitenaanzicht van het mobiliteitscentrum van ÖAMTC

De hoofd- en zij-ingang zijn beide voorzien van een draaideur met GEZE TSA 325, TS 5000 ISM semi-automatische techniek. Foto: Sigrid Rauchdobler van GEZE GmbH © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Het nieuwe gebouw van 76 miljoen euro staat aan een van de belangrijkste verkeersassen van Wenen, de zuidoostelijke weg die uitkomt op de A23 snelweg. Mobiliteit en snelheid worden ook geassocieerd met de diensten van een moderne automobielorganisatie. Dit zijn alledaagse kenmerken van efficiëntie en snelle communicatie binnen het gebouw.

Transparant en open

Entreegedeelte van het mobiliteitscentrum van ÖAMTC

De automatische draaideursystemen van de TSA 325 NT-serie zijn te zien bij de entree. Foto's: Sigrid Rauchdobler van GEZE GmbH © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

De Weense architecten Pichler & Traupmann realiseerden hun idee in de vorm van een gewelfde, cirkelvormige en stervormige architectuur met open en transparante kameraansluitingen. Indien u dit wenst kunt u de technische tests van uw voertuig direct vanuit een glazen cockpit in de centrale winkel en de overlegruimte of vanuit de wachtruimte volgen. Alle ruimten, van de balie en de overlegruimte, de testhal en de backoffice-ruimte tot aan de heliport, zijn langs een verticale as geplaatst. Het belang van een snelle interactie en uitwisseling tussen de gebieden komt ook tot uitdrukking in het centrale, transparante atrium met zijn cirkelvormige balustrades, die verschoven zijn ten opzicht van elkaar en naar boven toe gestapeld zijn.

Draaideuren: het ‘draaipunt’ in de foyer is een ware blikvanger

Draaideursystemen aan de hoofd- en zijingangen verbinden de buiten- en binnenkant en zorgen voor de esthetische consistentie van de glazen gevel. De klapdeur creëert met zijn trommelwanden en deurbladen met smalle lijst een uitnodigend helder en transparant effect. De glazen randen zijn afgedekt met verfijnde lichtmetalen profielen. De hoogwaardige profielafwerking met afgeronde randen geeft een vleugje elegantie.