“Jugend forscht” – Nick Pfeiffer is met steun van GEZE tot regionale winnaar verkozen

  1. Het stimuleren van jong talent en innovatieve projecten – daar draait het bij “Jugend forscht” om. Het spreekt vanzelf dat wij dit doel graag steunen. Vooral omdat het onderzoeksproject van Nick Pfeiffer zo overtuigt door zijn know-how en technische finesse. Zijn onderzoeksproject “Das intelligente Fenster”, ondersteund door GEZE, won op 16 februari 2019 de regionale competitie “Schüler experimentieren - Jugend forscht” [leerlingen experimenteren - jeugd onderzoekt] en werd ook bekroond met de “Sonderpreis” plusMINT für interdisziplinäre Projekte”.

Prijswinnaar: “Het intelligente raam”

Het bekroonde onderzoeksproject “Das intelligente Fenster” (het intelligente raam) van de 11 jaar oude Nick Pfeiffer behandelt voornamelijk twee vragen:

  • Hoe een intelligent raam koolmonoxidevergiftiging kan verhinderen? Een dergelijke technologie kan levens redden – het giftige CO-gas dat bijvoorbeeld uit schoorstenen kan ontsnappen die niet goed geventileerd zijn, is kleurloos, geurloos en smaakloos.
  • Hoe kan een intelligent raam de groei van schimmel voorkomen? Schimmel vormt een gevaar voor de gezondheid en het materiaal van het gebouw en wordt voornamelijk aangetroffen in ruimten met een overmatige vochtigheid en onvoldoende ventilatie.

© GEZE GmbH

Het ambitieuze project begon door met een koolmonoxidesensor te experimenteren. Als je Nick over zijn onderzoek hoort praten, is zijn expertise duidelijk: “Ik heb een Arduino Micro Controller geprogrammeerd om een hoorbaar alarmsignaal te activeren via een zoemer en een optisch alarmsignaal via een rode LED als het koolmonoxidegehalte te hoog is. De gemeten waarden worden gelijktijdig op een display weergegeven. Bovendien heeft het systeem een drukknop (interrupt) om de waarschuwingssignalen handmatig uit te schakelen.” Tijdens het experiment voegde Nick een vochtigheidssensor toe aan zijn project en breidde het programma op de microcontroller dienovereenkomstig uit.

Aangezien zowel de koolmonoxidevergiftiging als de schimmelgroei kunnen worden verhinderd door de aanvoer van frisse lucht, kwam ik tot de conclusie dat een automatisch openend raam de beste oplossing is. GEZE steunde mij als sponsor door me te voorzien van een raam met ingebouwde automatische opening.

Nick Pfeiffer, regionale winnaar van “Schüler experimenteren - Jugend forscht”

Het slimme raam met de automatische raamopener en CO-sensor

Het raam dat GEZE met de automatische Slimchain-raamopener had gesponsord, bood Nick een nieuwe uitdaging: “Om de elektrische installatie van de GEZE raamopener aan te sluiten op de elektronica van de microcontroller, moest ik eerst een geschikte adapterkaart maken.” Blijkbaar geen probleem voor de 11-jarige uitvinder, omdat het concept werkt:

  • Als het koolmonoxidegehalte in de lucht hoger is dan 50 ppm, worden de alarmsignalen geactiveerd en wordt het raam automatisch geopend.
  • Het raam gaat ook open als de luchtvochtigheid hoger is dan 70 %, aangezien schimmel zich vanaf deze waarde kan ontwikkelen. Dit gebeurt echter zonder de waarschuwingssignalen, omdat een te hoge luchtvochtigheid geen levensgevaar vormt.
  • Als de sensorwaarden weer in het groene bereik liggen, wordt het raam automatisch gesloten.

Een slim idee: netwerken met een alarmcentrale en bediening via een smartphone

Nick Pfeiffer denkt reeds na over de volgende stap, zoals een echte professionele ontwikkelaar en onderzoeker: “De volgende stap is het toevoegen van een internetsignaal aan mijn project om een bericht te activeren naar een alarmcentrale of een smartphone.” Maar voordat Nick zijn slimme systeem verder ontwikkelt, staat zijn volgende doel hem al helder voor ogen:
“Mijn eerste plaats in de regionale competitie kwalificeerde me voor de staatswedstrijd “Jugend forscht” op 16 en 17 mei 2019 in Balingen.”

We duimen ervoor dat Nick na zijn onderscheidingen als regionale winnaar van “Schüler experimenteren - Jugend forscht” en de “Sonderpreis plusMINT für interdisziplinäre Projekte”, ook de staatswedstrijd van “Jugend forscht” zal winnen. Hij heeft al indruk op ons gemaakt en ons geïnspireerd met zijn intelligente raam en zijn verfrissende blik op research and development! “Ik wil GEZE bedanken voor hun steun, die mijn project in deze vorm in de eerste plaats mogelijk maakte.” (Nick Pfeiffer)

We zijn nieuwsgierig om te zien hoe de regionale winnaar Nick presteert in de staatswedstrijd “Jugend forscht” in Balingen.