Een kerstgeschenk aan het klimaat: GEZE plant nog 10.000 bomen

Nieuwe bomen voor het bedrijfsbos: voor de derde maal gaat GEZE Kerstmis tegemoet met een grote actie voor het klimaat. De specialist uit Leonberg voor innovatieve deur- en raamtechniek plant samen met Social Business Treedom nog 10.000 bomen extra. Daarmee stijgt de totale bijdrage van GEZE naar wel te weten 6.417 ton opgeslagen CO2. Het bedrijfsbos wordt verzorgd en gebruikt door lokale kleine boeren ter plaatse in Afrika, Azië en Centraal-Amerika.

Eén boom, dubbel effect

Het bos van het bedrijf wordt onderhouden door plaatselijke kleine boeren in Afrika, Azië en Centraal-Amerika.

Een boer plant een boom in Guatemala.

GEZE heeft gekozen voor Treedom als partner, omdat het agro-bosbeheer-initiatief veel meer biedt dan puur mathematische CO2-opslag: Een loofboom neemt gemiddeld per jaar ongeveer 12,5 kilogram CO2 op. Een bos dat gebruikt wordt met een goed uitgevoerd agro-bosbeheer brengt echter veel meer op: afhankelijk van het type, leveren de bomen vruchten die een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselveiligheid en aan het inkomen van de lokale bevolking, door hun wortelsysteem de bodemkwaliteit verbeteren en tegen erosie beschermen. Dergelijke duurzame bossen wereldwijd en in samenwerking met de bevolking tot stand te brengen, is het doel van Treedom.

De GEZE-bomen worden stuk voor stuk geplant en beheerd door plaatselijke kleine boeren.

Een boer plant een boom in Guatemala.

Lokale communities versterken

Landen als Tanzania, Kenia, Kameroen, Nepal en Guatemala zijn nu al direct door de klimaatverandering getroffen. De levenssituatie van mensen die tot nu toe al in ongunstige omstandigheden leefden, verslechtert zo nog meer. Met het jaarlijks groeiende bedrijfsbos zet GEZE zich ook in voor de stabilisering en verbetering van de economische verhoudingen van deze mensen. De GEZE-bomen worden telkens door lokale kleine boeren geplant en beheerd. Het bedrijf heeft daarbij bewust gekozen voor een mix van types, die verschillende ecologische en economische behoeften afdekken. Papaja's en mango’s zorgen voor voedselveiligheid en kunnen op de markt verkocht worden. Types als de grevillea zijn een geliefde insectenweide en nemen per boom bijzonder veel CO2 op. Bovendien verbeteren ze de kwaliteit van reeds beschadigde bodems en groeien ze ook op moeilijke locaties. Het GEZE-bedrijfsbos wordt actueel door ongeveer 600 kleine boeren op de lange termijn beheerd.

Klik hier voor de GEZE Adventskalender

Ontdek onze reeds geplante bomen en het type bomen op de interactieve kaart: