Brigitte Vöster-Albers 50-jarig bedrijfsjubileum bij GEZE

Op 1 juli 2018 vierde Brigitte Vöster-Alber haar 50-jarig jubileum als directeur van GEZE GmbH. Sinds 1968 staat zij aan het roer van het bedrijf, dat wereldwijd ongeveer 3000 werknemers telt en een van de toonaangevende leveranciers is van deur-, raam- en veiligheidstechniek, automatische deursystemen en gebouwautomatisering. Ze is altijd gefocust gebleven op de toekomst. Daarbij is ze nooit teruggeschrokken voor het nemen van zware maar noodzakelijke en vruchtbare beslissingen in het belang van het bedrijf.

50 jaar leiderschap = 50 jaar vooruitgang

Brigitte Vöster-Alber is sinds 1968 CEO van GEZE GmbH. Foto: Karin Fiedler van GEZE GmbH

Brigitte Vöster-Alber is sinds 1968 CEO van GEZE GmbH. © Karin Fiedler / GEZE GmbH

In 1968, na de dood van haar grootvader Reinhold Vöster, nam Brigitte Vöster-Alber de leiding bij GEZE op zich, ze was toen slechts 24 jaar. Sindsdien heeft ze de bedrijfsstrategie, het productportfolio en de internationale bedrijfsactiviteiten steeds verder uitgebreid. Vandaag de dag groeit het bedrijf met succes, het heeft productielocaties in China, Spanje en Servië, 31 dochterondernemingen en talrijke verkoopvertegenwoordigers. Tegelijkertijd is ook de sector research and development onder haar hoede verder uitgebreid. In 2017 investeerde GEZE 13 miljoen euro in de bouw van een nieuw state-of-the-art ontwikkelingscentrum bij het hoofdkantoor van Leonberg. De afgelopen jaren is hier in totaal 28,8 miljoen euro geïnvesteerd. Dit weerspiegelt de onmiskenbare betrokkenheid van de CEO bij de vestiging en engagement met het kwaliteitskeurmerk ‘Made in Germany’. Het bedrijf blijft daarnaast investeren in buitenlandse dochterondernemingen en streeft naar de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen. Hierdoor positioneert GEZE zichzelf als internationale speler. Tegelijkertijd blijft het bedrijf doordrenkt van traditie, is het 100% familie-eigendom en is het goed gepositioneerd om organische groei te realiseren.

Moed loont

Brigitte Vöster-Alber is er al een halve eeuw lang niet voor teruggeschrokken om moeilijke – en soms onpopulaire – beslissingen te nemen. Een belangrijk keerpunt was het afstoten van de populaire – maar niet langer winstgevende – skidivisie in de jaren tachtig. Hierdoor kwam er nieuwe capaciteit vrij en kon het bedrijf zich helemaal richten op moderne deur- en raamoplossingen en het verder uitbreiden van de exportdivisie. Openheid en de moed om nieuwe benaderingen te volgen, zijn ook terug te vinden in de huidige ontwikkelingen. Onder leiding van Brigitte Vöster-Alber ontwikkelt het bedrijf op dit moment intelligente netwerken, waarbij rekening wordt gehouden met de nieuwste trends, zoals het internet van de dingen. Niet op de laatste plaats kwam het bedrijf onder leiding van Vöster-Alber zonder kleerscheuren uit de financiële en economische crisis van 2008. In 2009 investeerde GEZE 29,6 miljoen euro in uitbreidingsactiviteiten. ‘Je kunt enorm veel bereiken door actief te blijven, zelfs in tijden van problemen,’ aldus de CEO van GEZE.

“Zakenvrouwen zijn nog steeds niet zichtbaar genoeg”

Toen Brigitte Vöster-Alber werd benoemd tot CEO van GEZE, waren er nauwelijks vrouwen in leidinggevende functies. “Ik wist van mijn grootvader wat het betekende om tot alleenvoorzitter van een familie te worden aangewezen na de vroegtijdige dood van mijn vader,” aldus Vöster-Alber. “Ik moest mijn weg vinden in een door mannen gedomineerde sector en mezelf laten gelden.” Zakenvrouwen waren toen nog een uitzondering, maar tegenwoordig wordt daar zeker heel anders tegen aan gekeken. Volgens Brigitte Vöster-Alber zitten er echter nog steeds te weinig vrouwen in de directiekamer. Traditionele waarden en clichévoorstellingen spelen nog altijd een rol, bijvoorbeeld de balans tussen een gezin en een carrière. Zij heeft dit binnen GEZE altijd gestimuleerd. Met 29% is het huidige aandeel vrouwen in leidinggevende functies bij GEZE uitzonderlijk hoog, en dit is de afgelopen jaren met ongeveer de helft toegenomen. Er bevinden zich ook veel vrouwen onder het jonge talent van het bedrijf, en 23% van de stagiairs en studenten van de Cooperative State University van het bedrijf zijn vrouw.

Grote eer – grote toewijding

Voor Brigitte Vöster-Alber ging het bedrijfsleven altijd hand in hand met sociale betrokkenheid. Zij erfde deze houding van haar grootvader, waarvoor zij uiteindelijk in 2009 werd beloond met het Federale Kruis van Verdienste. In 2013 – de 150e verjaardag van het bedrijf – kreeg ze het ereburgerschap van de stad Leonberg. Een eerbetoon dat voorheen ook haar grootvader Reinhold Vöster ten beurt was gevallen. In 2016 eerde de Konrad Adenauer Foundation Brigitte Vöster-Alber met de ‘Preis Soziale Marktwirtschaft 2016’ (prijs voor sociale markteconomie). “Zij is de drijvende kracht achter de doelstellingen van het familiebedrijf en de behoedster van diens waarden. Ze pleit bijvoorbeeld voor een brede ondernemingsvisie, innovatievermogen en neemt een hoge verantwoordelijkheid op zich voor de werknemers van het bedrijf, de samenleving in bredere zin en het milieu,” aldus de jury in haar verklaring. Daarnaast ontving ze in 2016 de Business Medal van de deelstaat Baden-Württemberg. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen en bedrijven die uitstekende bedrijfsdiensten in Baden-Württemberg hebben verleend.


Wat betreft het maatschappelijke aspect, liggen kinderhulpverleningsprojecten, zoals de in Stuttgart gevestigde ‘Olgäle-Stiftung für das kranke Kind e.V.’ (Olgäle-stichting voor zieke kinderen) en de kinderverzorgingsorganisatie ‘Plan International’ de moeder van vier kinderen na aan het hart. Ook gesponsorde activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport zijn van groot belang. Brigitte Vöster-Alber is een rechtgeaarde dierenliefhebber en houdt met name van paardrijden. Het zou dan ook logischer zijn geweest, wanneer ze diergeneeskunde had gestudeerd. Ze brengt haar verjaardag graag door te midden van haar paarden en honden, dit vormt een belangrijke bron van afleiding naast haar drukke zakenleven. Net als haar grootvader vroeger deed met haar vader, leidt ze het bedrijf in een constructieve samenwerking met drie van haar vier kinderen (een van haar dochters koos ervoor om arts te worden).